Värdegrunden viktigast för Östersunds FK

Den allsvenska starten är här och sveriges toppklubbar är redo för avspark efter en sedvanligt lång försäsong. Östersunds FK gör sin andra säsong i högsta serien och tog många med storm under sitt nykomlingsår. Inte bara tack vare fina insatser på planen och en mer än väl godkänd slutplacering. Föreningen uppmärksammades även för sitt arbete med värdegrundsfrågor och blev nyligen den första svenska idrottsföreningen med ett HBTQ-certifikat. Man har även arbetat aktivt med att skapa en positiv läktarkultur bland sina supportrar.

Även inom föreningens akademi läggs stor vikt vid värdegrundsfrågor för att utbilda barn och ungdomar på bästa möjliga sätt.

- Det är och bör vara en självklarhet att jobba med värdegrundsfrågor i all verksamhet egentligen. Oavsett om det gäller i skolan, i ett företag eller inom en idrottsförening likt vår egen. Grundfundamentet måste vara allas lika värde och sättet vi bemöter varandra på, säger Mats Pettersson som är akademichef i Östersunds FK.

I enlighet med föreningens arbete med alla människors lika värde så toppar man inte laget under matcherna inom akademin.

Mats Pettersson utvecklar:

- Någonstans handlar det ju om att leva efter uttrycket att alla är lika värda. Vi gör inte skillnad på våra medlemmar utifrån talang - och håller inte på att flytta runt spelare mellan olika åldersklasser. Alla har rätt till samma utbildning inom ÖFK:s akademi. Det är en självklarhet för oss.

Vad gör ni mer i arbetet kring dessa frågor?

- Det är klart att det kanske inte alltid är ett arbete som görs varje dag. I idrottens värld är det väl mer situationsbestämt. Om något händer på eller utanför planen som är viktigt att prata om så måste vi fånga upp och diskutera det, säger Mats.

Huruvida det gedigna värdegrundsarbetet är förklaringen bakom framgångarna på seniornivå eller inte är oklart, men det står helt klart att det är positiva tider i ÖFK och att arbetet även fått positivt genomslag i fotbollssverige.

Det sägs att andra året som nykomling är det svåraste, detta verkar dock inte bekomma ÖFK hittills. Den 13 april tar man sig an IFK Norrköping i finalen i Svenska Cupen hemma på Jämtkraft Arena.

- Fantastiskt. Det blir nog en riktig fest här uppe, avslutar Mats Pettersson.

Svenskalag.se önskar hela föreningen fortsatt lycka till med sitt arbete både på och vid sidan av planen under årets säsong. Läs mer om föreningens akademi här.