Pennan - En viktig knapp i mobilen

Den lilla pennan som vi pekar på i bilden ovan kommer du som administratör snart se allt oftare när du surfar in på hemsidan i mobilen.

Redan nu finns den på matchsidan och genom att klicka på den så hittar du alla verktyg och admin-funktioner som hör till just denna sida.

På matchsidan hittar du funktioner som:

- Skriv inför matchen

- Skriv referat

- Redigera match

- Redigera uppställning och statistik

- Visa anmäla och kallade

- Skicka kallelse

Pennan kommer att dyka upp på fler och fler sidor under våren. Genom att flytta alla admin-funktioner till pennan blir det enklare att se hur hemsidan ser ut i mobilen för icke-administratörer och samtidigt vet du alltid var du ska klicka för att ändra eller uppdatera något på hemsidan.

Radera personer permanent

För att ni som förening ska kunna följa dataskyddslagen (GDPR) är det nu möjligt att permanent radera personer från ert register i Svenskalag.se.   Så raderar ni en person permanent  Gå till medlemsregistret och klicka på "Borttagna" Kryssa i de personer som ni vill radera Klicka på Verktyg > Radera permanent Bekräfta raderingen   Så fungerar permanent radering Vid radering visas inte längre valda personer i systemet 30 dagar efter radering försvinner informationen permanent - Svenskalag kan då ej återställa informationen   Viss information kan sparas I närvarokort sparas nödvändiga personuppgifter i sju år På fakturor sparas nödvändiga personuppgifter enligt bokföringslagen i sju år

GDPR - Ny hantering av personnummer

Till följd av den nya dataskyddslagen (GDPR) har vi genomfört vissa viktiga förändringar i medlemsregistret kring hantering av personnummer.   Vad har ändrats? I registret skrivs inte personnummer ut i klartext längre. För att se personnumret klickar man på XXXX. Felaktiga personnummer markeras med röda XXXX. När man redigerar en person behöver man klicka på de sista fyra siffrorna för att visa dom. Ett giltigt personnummer går inte längre att ändra. Om ni lagt in ett giltigt men fel personnummer behöver ni kontakta supporten på Svenskalag.se. Dolda personummer även i IdrottOnline Om du nyligen arbetat i IdrottOnline känner du kanske igen några av dessa förändringar. Eftersom Svenskalag.se har en integration med IdrottOnline känner vi att det är bra om tillgängligheten av personnummer hanteras på liknande sätt i de båda systemen.

Ny funktion: Samtycke till foton

Här kommer en smidig funktion för er som vill hantera samtycke för publicering av foton på hemsidan.   Samtycke för dagens medlemmarNu kan varje medlem välja om hen vill vara med på foton på hemsidan. Logga in och klicka på Mina uppgifter > Sekretess. Där väljer man att godkänna eller ej godkänna publicering av foton.   Samtycke för nya medlemmar För att ta in samtycke för fotopublicering för nya medlemmar rekommenderar vi er att anpassa ert anmälningsformulär redan idag. Gå till Register > Formulär och redigera det formulär det gäller. Under Formulärfält > Sektretess kan finns en ny kryssruta för Foto-samtycke som vi rekommenderar att ni visar formuläret.   Om en person väljer att ej godkänna foton innebär det att: Alla personens profilbilder tas bort permanent. Det finns ingen möjlighet att återställa bilderna. Det går inte att ladda upp ny profilbild. Alla taggar på dig i bildgalleriet tas bort. Det finns ingen möjlighet att återställa taggarna. Det går inte att tagga dig i bildgalleriet.   Nytt filter i registret Som föreningsadmininstratör kan ni enkelt hitta alla personer som ej godkänt till fotopublicering. Använd filtret "Godkänt medverkan på foto"   Observera Svenskalag.se kan inte helt förhindra att bilder publiceras på hemsidan. Det är upp till föreningen att efterleva varje individs önskan om fotopublicering.