Produktnytt

Nyhet: Stor uppdatering kring målsmän!

Uppdaterad 18 sep 11:00:

Baserat på feedback och önskemål från många föreningar har vi idag lanserat en stor uppdatering kring hur målsmän visas och hanteras i Svenskalag.se.

 

Målsmän listas inte i registret

I stort handlar det om att de som endast är målsmän inte längre räknas som "personer" i registret och därför listas de inte heller där. En målsman ska istället ses som en kontaktuppgift till ett barn.

 

Bättre översikt

Förändringen medför att ert medlemsregister blir mer överskådligt och antalet personer i registret stämmer bättre överens med ert medlemsantal. De målsmän som även är ledare, styrelseledamöter, stödmedlemmar eller familjemedlemmar listas precis som tidigare i registret.

 

Ingen skillnad kring inloggning

Målsmän kan fortfarande logga in och hantera allt som rör sina barn. 

 

Stor påverkan

Uppdateringen påverkar många funktioner i Svenskalag.se och därför listar vi de viktigaste delarna här nedan.

 

Allmänt

 • Tjänsten "Reklamfri hemsida" blir billigare för de flesta föreningar eftersom priset baseras på antal personer i registret. 

 

Register

 • Ni kan fortfarande söka på en målsman, men då får ni träff på de barn som målsmannen är kopplad till. När ni klickar på ett barn ser ni precis som vanligt vilka målsmän som finns kopplade.
 • När ni redigerar en målsman finns endast de viktigaste kontaktfälten kvar att redigera.  
 • De som endast är målsmän kan inte vara administratörer, redaktörer eller skribenter. De som tidigare haft någon av dessa behörigheter och endast varit målsmän, har automatiskt lagts till som volontärer i gruppen. 
 • Postala adressuppgifter på målsmän har flyttats till barnet i de fall där barnet saknade adressuppgifter.


Utskick

 • När ni gör mejlutskick skickas mejlet automatiskt till samtliga e-postadresser kopplade till barnet och dess målsmän. Ni kan dock välja att kryssa i "Bara målsmän" för att säkerställa att mejlet bara går till spelarnas målsmän.
 • När ni gör SMS-utskick skickas SMS:et automatiskt till samtliga mobilnummer kopplade till barnet och dess målsmän. Ni kan dock välja att kryssa i "Bara målsmän" för att säkerställa att SMS:et bara går till spelarnas målsmän..
 • Vid SMS-utskick förbrukas endast ett SMS per mottagare, oavsett antalet mobilnummer som står på mottagaren och ev. målsmän. Ni kommer alltså att kunna skicka fler SMS än tidigare.

 

Fakturering

 • Det går inte att skapa en faktura till en målsman. I så fall behöver hen ha någon annan medlemstyp också, t.ex. stödmedlem eller ledare. (Fakturor till barn skickas givetvis till målsmän)

 

Kallelser till aktiviteter

 • Man kan inte längre kalla målsmän till träningar. För övriga aktiviteter kan administratören välja om målsmän ska kunna bli kallade eller inte. Det normala är att de inte ska kunna bli kallade.

 

Anmälan till aktiviteter

 • Tidigare har målsmän ibland av misstag anmält sig själva till aktiviteter när det egentligen var barnet som skulle anmälas. För att lösa detta går det inte längre att som målsman anmäla sig till en träning.  
 • Vid andra aktiviteter, såsom matcher, möten eller utbildningar, kan administratören i gruppen välja om målsmän ska kunna anmäla sig. Detta kan komma till användning vid eventuella föräldramöten, städdagar, arbetspass eller om en målsman ska jobba i sekretariatet etc.

 

Vi hoppas att dessa förändringar underlättar för alla er som jobbar i Svenskalag.se. Sprid gärna denna nyhet till alla som är huvud- eller gruppadministratörer i er förening.

 

Vad tycker du om denna uppdatering? Mejla gärna till vår support eller skriv en rad i kommentarsfältet nedan. 

Kommentarer Visa alla kommentarer (14)

 1. Marie Älta If för 13 dagar sedan

  Detta låter helt fantastiskt! Kommer att bli sååå bra!

 2. Madeleine Bäckström, Utbynäs Sk för 13 dagar sedan

  Låter riktigt bra!

 3. Jakob, Lgm för 13 dagar sedan

  Jättebra!

 4. Cecilia, Viggbyholms Ik för 13 dagar sedan

  Superbra!

 5. Lotta, Jonstorps If för 12 dagar sedan

  Låter bra, förutom möjligheten att selektera utskick till några målsmän. Kommer det istället vara möjlighet att exportera ut mail eller mobilnr till de som man vill göra ett utskick till?

 6. Fredrik, Ik Huge för 12 dagar sedan

  Håller med Lotta, det skulle vara väldigt bra att ha kvar funktionen att kunna skicka till enstaka målsmän. Ser för övrigt inte nödvändigheten med denna uppdatering, eftersom vi kan sortera registret på roller redan som det är. För yngre lag är målsmän en viktig del av verksamheten.

 7. Andreas Kiellarson för 12 dagar sedan

  Hej,
  Tack för er feedback! Vi är övertygade om att dessa förändringar kommer att förenkla och förtydliga för de allra flesta. Inga målsmän eller kontaktuppgifter försvinner, de kommer bara att presenteras på ett annat sätt. Allt som finns kopplat till barn/minderåriga idag kommer att finnas kvar.

  Om ni har frågor kring utskick till målsmän och liknande, efter att uppdateringen är gjord, får ni jättegärna höra av er till oss på supporten så kan vi guida hur det görs på bästa sätt.

 8. Rosita Fält för 11 dagar sedan

  Då vi i vår Skridskokulsverksamhet behöver ha med målsmän under träningsverksamheten (på isen) behövde vi under förra säsongen med restriktioner av antal personer på is använda föranmälan. Den möjligheten försvinner för oss nu i och med er förändring vilket är negativt för oss. Denna säsong hoppas vi dock på att slippa föranmälan.
  I IdrottOnline så räknas målsmän fortsatt in i medlemsantalet för en förening. Vi jämförs av kommunen mot andra föreningar vg storlek, dvs i medlemsantal, och kommer nu få svårare att argumentera för stöd och bidrag till vår verksamhet om medlemsantalet sjunker drastiskt.

 9. Katarina för 9 dagar sedan

  När ni ändå ändrar, kan ni uppdatera det gamla ordet Målsman och använda det nyare ordet Vårdnadshavare. :-)

 10. Johan S för 8 dagar sedan

  Apropå terminologi, det skaver lite med namnet "Medlemstyper". Personal är kanske oftast inte medlemmar i föreningen?

 11. Miguel för 5 dagar sedan

  När ni ändå är igång så används systemet av många typer av föreningar. Ordet "Spelare" är ganska missvisande för många. "Aktiv, Aktiva" kanske är ett bättre ord!

 12. Lotta Edfors Huddinge Hk för 4 dagar sedan

  VI KAN INTE SE NÅGRA MÅLSMÄN ÖVERHUVUDTAGET NU... ÄVEN OM VI GÖR ENLIGT INSTRUKTION OCH ATT KALLA TILL UTBILDNING BLEV NU SVÅRARE INTE LÄTTARE FÖR VI UTBILDAR MÅNGA AV VÅRA FÖRÄLDRAR... OCH KALLAR TILL OLIKA KURSER.. TRÅKIGT ATT NI TAR BORTEN BRA FUNKTION NU NÄR IOL LÄGGER NER SIN HEMSIDE FUNKTIONEN..

 13. Edwin Boersma / Trollhättans Vk för 4 dagar sedan

  Dessutom är inte alla i en grupp också spelare. Det finns som bara tränar med gruppen för att de har nivån men kan/vill inte spela matcher. Dessa vill man också kunna filtrera.

 14. Jonas Larsen, Skillingaryds Innebandyklubb för 3 dagar sedan

  Jag förstår helt tanken med ändringen och stödjer den, MEN snälla lägg till en kryssruta e.d. för "Inkludera målsmän"! Lägg samtidigt tillbaka "Målsmän" under drop-down-menyn "Alla medlemstyper".

  Några argument varför detta behövs:
  - Det är ofta man behöver kunna se ut en lista över målsmän, samt kunna exportera denna lista.
  - Det är ofta man behöver snabbt ändra en kontaktuppgift e.d. för en målsman.
  - Det är ofta man vill kunna kryssa för ett antal målsmän för att skicka ut ett mejl eller sms.
  - o.s.v.

  PS. Passa på att också döpa om "Medlemstyper" till "Användartyper", eller (troligen ännu bättre) till "Användarroller".

Komma igång med Svenskalag.se?

Min förening vill veta mer Min förening vill veta mer