GDPR: Det behöver er förening veta

Den 25 maj träder dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Detta  innebär förändringar för alla organisationer (företag och föreningar) som behandlar personuppgifter samt stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet.

Avtal eller samtycke?

För att som idrottsförening ska få behandla personuppgifter krävs en laglig grund. Exempel på detta kan vara avtal eller inhämtning av samtycke från de personer ni hanterar i ert register.

Riksidrottsförbundet (RF) har i sin uppförandekod kommit fram till att medlemskap i en förening kan ses som ett avtal och kan därför gälla som laglig grund. Inom idrottsrörelsen ingås avtal om medlemskap för barn under 18 år av vårdnadshavare, därmed omfattas anhöriga/målsmän av avtalet som laglig grund.

Samtycke krävs alltså inte så länge personen är medlem, målsman till medlem, anställd eller har ett kundförhållande till er förening.

Föreningens integritetspolicy

Senast 16 maj kommer ni som förening att kunna publicera er integritetspolicy i Svenskalag.se samt informera berörda personer om dessa.

Personuppgiftsbidträdesavtal (PUB-avtal)

För att ni som förening ska kunna använda Svenskalag.se som föreningsverktyg behöver en personuppgiftsansvarig i föreningen ta del av och godkänna ett nytt personuppgiftsbiträdesavtal (PUB-avtal). Detta avtal ersätter de befintliga villkoren kring PUL. PUB-avtalet kommer att finnas tillgängligt för alla personuppgiftsansvariga senast 8 maj.

Riksidrottsförbundet hjälper er

RF har jobbat mycket för att hjälpa och underlätta för er som idrottsförening med hur ni praktiskt kan gå tillväga i ert arbete med GDPR.

Vi rekommenderar att ni tittar på RF:s material nedan så snart som möjligt. Börja med att titta på Uppförandekoden för idrottsrörelsen som ger en bra grund till fortsatt arbete, därefter finns en hel del bra checklistor och manualer ni kan använda er av. Det finns även möjlighet att anmäla er digitala utbildningar med SISU via RF:s hemsida.

Material från Riksidrottsförbundet
Personuppgifter i idrotten

Utbildning, stöd och mallar

Supportens öppettider under jul & nyår

Många föreningar är i uppstarten av Svenskalag.se under december och vi vill därför redan nu passa på att informera om våra öppettider under Jul- och nyårshelgerna.   Vi stänger telefonsupporten fredagen den 21 dec kl 12.00 och öppnar åter onsdagen den 2 jan kl 9.00.   Du hittar som vanligt svar på de vanligaste frågorna på våra supportsidor och kan även kontakta oss via mejl därifrån.    Obs! Måndag 3 december stänger supporten kl 14.00

"Imponerande service och bra support"

Inför den nya säsongen startade Stenungsunds BK igång arbetet med Svenskalag.se och vi passar på att kolla av läget med föreningens kassör, Anders Johansson:   – Jag har bara bra saker att säga. Vi har fått ordning på vårt medlemsregister som var rejält eftersatt tidigare. Samtidigt som vi upplever att allt är enklare och smidigare för alla inom föreningen. Bytet till Svenskalag.se har hjälpt oss att få ordning, helt enkelt! säger Anders.   Hur upplevde ni själva bytet? – Vi blev överraskade över hur snabbt och smidigt allt gick. Vi har också upplevt bra support och en imponerande service från Svenskalag.se under uppstarten.     Hur fungerar det för dig som kassör med fakturering och avgiftshantering? - Samma sak där. Oerhört enkel och smidig tjänst. Jag kan fakturera alla medlemmar på ett par minuter och hela tiden ha koll på vem som har betalat och inte. Riktigt bra!   Besök Stenungsunds Baskets nya hemsida   Vill du veta hur er förening kan få ordning och reda på medlemsavgifterna? Kontakta oss så hjälper vi er!

Supernyhet: Betalning direkt vid anmälan!

Under kommande veckor lanseras möjligheten att skapa formulär med Swish, kortbetalning och automatisk faktura. Viggbyholms IK FF är först ut med detta. Hör av er om er förening också är intresserade!   När är det perfekt att ta betalt i samband med anmälan? Hockey- eller fotbollskola m.m Camper och läger Kurser Stödmedlemskap Vid försäljning av produkter från föreningen (rabattkort, säsongskort, klubbkläder)   Betalsätt Om ni väljer att ta betalt via ett formulär bestämmer ni vilka av följande betalsätt som ska vara tillgängliga: Swish Kortbetalning Automatisk faktura   Medlem eller kund? Föreningen bestämmer vad som ska hända med "kunden" när ett köp genomförts:Vid anmälan till hockeyskola, camper osv. rekommenderar vi att "kunden" automatiskt läggs till i medlemsregistret i förvald grupp.Vid köp av produkter rekommenderar vi att "kunden" endast listas i köphistoriken utan att läggas till i medlemsregistret. Det går ändå bra att kommunicera med de kunder som placeras här.      Vad kostar det? Funktionen ingår för alla föreningar som har fakturatjänsten. Olika avgifter tillkommer beroende på betalsätt. Nedan är två räkneexempel inkl moms.   Avgift för ett köp på 1000 kr:Swish = 15,50 krKort = 20 kr   Avgift för ett köp på 300 kr: Swish = 6,75 kr Kort = 6,88 kr Bankernas avgifter är inkluderade i exemplen ovan.   Vill ni veta mer? Mejla oss på nyfiken@svenskalag.se eller ring 011-16 23 00.