Dela nyhet
Det förebyggande arbetet är nyckeln
15 nov, 11:46
Att arbete med förebyggande insatser och utbildningar för våra ungdomar och barn. Det är nyckeln till ett bättre samhälle med mindre våld i nära relationer. Det menar Marie från Kvinnojouren i Nässjö.
I den första artikeln med Marie fick vi en bild av hur hennes och hennes kollegors yrke och arbetsdagar kan se ut. Men hur mycket lidande och kostnader hade vi kunna spara människor och samhället genom att ha agerat tidigare?
-Förut hade vi en ideell ungdomsjour som var sammanlänkad med Kvinnojouren men som nu är vilande. Det hela byggde på ideella insatser och då är det svårt över tid berättar Marie som sedan förtydligar varför det är så viktigt med tidiga insatser.
-Samhället har förändrats och allt sker tidigare som t.ex. sexdebuten. Här ser vi en förvrängd syn på saken med hjälp av internet och lättillgängligheten som finns idag. Det är bland de unga vi behöver föreläsa, upplysa och uppfostra för att med tiden få till en attitydförändring och skapa trygghet.
Lisa Westfelt är utredare inom Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och vid föreläsningen "Våld i ungas parrelationer – omfattning, karaktär och riskfaktorer" som är kopplad till en rapport som presenterades 2022 bekräftar det Marie säger.
Föreläsningen finner du på Youtube och i spelaren längst upp i denna artikel. Hela rapporten i text finner du på BRÅ:s hemsida
I ungdomen är människan identitetssökande och det är en särskild viktig tid i våra liv med psykosociala förändringar och man går mer mot en ökad autonomi från föräldrarna som innebär helt enkelt att barnen och ungdomarna rör sig bort från och tar intryck från andra än föräldrarna. Rent krasst spenderar barnen och ungdomarna mindre tid med dem och mer tid utanför hemmet.
Mitt i allt detta är erfarenheterna få och referenspunkterna likaså.
-Det är ytterst få gånger i mitt yrkesliv inom kvinnojouren som jag har stött på en förövare som uttryckt att: "ja, jag har gjort det här och jag vill ha hjälp att förändras". Att erbjuda alternativ till denna personen är ett sätt men hade samhället gått in tidigare i människors liv hade vi besparat både samhället och människor lidanden och kostnader säger Marie som drar parallellen till hur brandmän arbetar.
-Nu finns det inte utrymme för detta så som det ser ut idag. Men hade vi varit fler anställda med mer ekonomisk uppbackning skulle vi med fördel ha en viss procent av anställningen inom förebyggande arbeten där vi besöker skolor och föreningar. Jag ser själv att insatserna behöver sättas in någonstans runt sjätte klass.
Marie berättar vidare att hon faktiskt haft detta upplägg tidigare men att detta tagits bort. Man kan inte låta bli att fråga sig själv vad resultatet hade varit idag om regering ända ned till kommuner hade arbetat mer med förebyggande insatser.
Med den digitala lättillgängligheten och snabba kommunikation som finns idag tänker jag själv att det går det snabbt att rasera något. Vad hade hänt om vi byggt en starkare grund?
Marie berättar också något rent av skrämmande och alarmerande.
-Jag har själv talat med rektorer som snarare än att ta tag i saker har varit rädda för vad som mer kan komma fram och hur man ska kunna hantera det hela. Det handlar i min värld helt enkelt om okunskap. Behöver människor och unga människor hjälp ska vi kunna svara och hjälpa.
-Är man ny i Sverige ser jag behovet av än mer samhällsinformation. Allt från Kvinnojouren, polisen, socialtjänst, försäkringskassan m.fl. som behöver bli bättre på att informera om vad vi kan hjälpa med och vilka skyldigheter man har. Hedersfrågan inom andra kulturen är också svår att hantera och är ett problem men för den skull vill jag ändå poängtera att vi utan att ha statistiken framför mig ändå har haft fler inrikesfödda än utrikesfödda hos oss i år.
Maries resonemang är svår att argumentera bort. Rent av är den helt logisk och att ta en mindre kostnad tidigt än en större kostnad senare.
Lägger man därtill den psykiska ohälsa som inte leder till våld i nära relationer så finns enligt mig inget försvar till att det ser ut som det gör idag när något som är ett krav från regeringen på att verksamheter som kvinnojourer ska finnas i varje kommun inte får rätt förutsättningar. Det ger inte samhället och våra barn rätt förutsättningar.
Behöver du eller någon du känner hjälp av kvinnojouren? Läs mer på deras hemsida
Kan du undvara en slant och bidra till Nässjö IF:s insamling för Kvinnojouren i Nässjö?
-Swisha en slant och märk med "våld i nära relationer"
123 044 01 64
Tack!