Dela nyhet
Fråga materialaren - Bandyskridskor
18 sep, 14:31

Peter Johanesson, en av flera materialare i NIF a-lag, svarar på frågor om bandyskridskor. Vad är det som är skillnaden mot en hockeyskridsko? Är skenan längre? Nu reder vi ut hur det ligger till!
Vad är skillnaden mellan en bandyskridsko och en ishockeyskridsko?
-En bandyskridsko har en lägre höjd på skaftet på kängan vilket gör att man får högre rörlighet i fotleden. Genom högre rörlighet kan man ta längre ”skär” och man får en ”friare” känsla i sin skridskoåkning. Därför finns det ingen ”kappa” längst bak och ”plös” längst fram på en bandyskridsko. Att man kapar ”plösen” beror på att nederkant av benskydd fastnar i denna. En annan väsentlig skillnad är skenans form och slipning. En bandyskridsko har en högre och planare skena än en hockeyskridsko. Den har också mindre rundning (mindre radie) vid skenornas båda ändpunkter. Detta gör sammantaget att man kan utnyttja hela skridskostålets längd för att slipa ”åkyta”. En skena med lång utdragen slipning ger högre hastighet men kan påverka förmågan att svänga. En hockeyspelare har en mer teknisk åkning medans en bandyspelare har mer fart. När man spelar på en högre nivå så har man olika radier beroende på åkstil och position i laget.
Måste man bygga om en hockeyskridsko eller hur går det till?
-Nej absolut inte. Det finns färdiga bandyskridskor att köpa. Grit har en skridsko från True som går att göra om till en bandyskridsko genom att enkelt montera bort kappan längst bak som sitter fast med en mutter. Plösen går att kapa på ett smidigt sätt underifrån vilket gör att man inte får den vassa kanten som ofta orsakar problem. Grit har även bandyskenor som man klickar i med handkraft genom ett snabbläste på hållaren som sitter under kängan.
Måste man ha bandyskridskor för att spela bandy?
-Spelare upp till 10-12 års ålder bör använda en vanlig hockeyskridsko eller en bandyskridsko med hockeyskena. En bandyskena gör åkningen svårare och onödigt jobbig innan man är fysiskt stark nog att bemästra åktekniken med denna typ av skena. Mer åkyta i isen resulterar i att det behövs mer kraft i skären.
Vad ska man tänka på för att vårda sina skridskor?
-När du tränat/spelat färdigt ska skridskons skena torkas av så det inte bildas ytrost på skenan som gör den sämre och dessutom svårare att slipa. Tänk också på att inte dra av snön/isen med dina bandyhandskar från skenorna. Det är lätt att man skär hål i handskarna. Använd istället en ren och torr trasa som alltid ligger i trunken. Sätt inte heller på skridskoskydden direkt efter du torkat av skenan då skydden troligtvis också är fuktiga eller smutsiga. Glöm inte att sätta på skydden innan du packar ner skridskorna inför match eller träning. Skenan kan skadas eller skära sönder väska eller utrustning.
Jag ska köpa skridskor till mitt barn, vad ska jag tänka på då?
-Tyvärr fungerar inte tankesättet att köpa någon storlek “för stor” som man sedan ska ”växa i” när det gäller bandyskridskor. En för stor skridsko kommer ofrånkomligt att sitta för löst eller bli för hårt ”snörade” så att foten domnar vilket kommer att påverka skridskoåkningen som i sin tur kommer att resultera i en negativ upplevelse av bandyspelet. Tipset är att alltid köpa ”rätt” storlek för säsongen. Rekommendation är att dina skridskor ska vara 5-7mm större än din fot. Köper man en begagnad skridsko så kan man lägga in skridskorna i ugnen på 100 grader i 4 minuter. Direkt när man tar ut dom så tar man på sig skridskorna och knyter dom hårt. Skridskorna ska sitta på i cirka 15 minuter så dom hinner forma sig efter spelarens fötter. Dom ska inte användas på 24 timmar efter uppvärmningen så dom håller formen. Detta moment gör man alltid med nya skridskor men kan med fördel göras på begagnade skridskor också.