Nedanstående policy finns även som dokument: Laguttagning.pdf
Alla lag, oavsett åldersgrupp, består av en blandning av spelare med olika grader av utvecklingsnivå. Vissa spelare är helt enkelt bättre än andra, men eftersom ungdomar utvecklas individuellt olika, så kan fördelningen av förmågor inom laget förändras snabbt. Ledarna måste därför vara uppmärk-samma på varje spelares individuella utveckling och anpassa träning och matchning av laget därefter.När ett lag skall tas ut inför en match kan det uppstå problem för ledarna. Å ena sida vill man ju alltid få så bra resultat som möjligt, å andra sidan vill man ju att alla skall få spela och ha roligt. Det blir alltså ett dilemma där resultat står emot rättvisa; elit mot bredd. Om resultatet är allenarådande så finns risken att spelare som ofta får stå över slutar innan de har hunnit utvecklats färdigt. Om istället alla spelarna blir uttagna i samma omfattning och resultaten uteblir, så finns risken att lovande spelare istället söker sig till andra sporter där deras förmåga tas tillvara på ett helt annat sätt. Inom bandyn blir problemet än mer tydligt då spelarmaterialet inte är så stort som det kan vara i andra sporter.
Varje spelare kan bedömas utifrån ett flertal olika grunder; som t.ex. förmåga, engagemang, uppförande och träningsflit. För att göra det ännu svårare så finns det flera undernivåer på alla kriterierna. Till exempel kan förmåga delas in i skridskoåkning, skottskicklighet, passningsspel, kondition, spelsinne och taktisk förmåga mm. Hänsyn måste då även tas till spelarens position i laguppställningen. Med engagemang menas egenskapen att kämpa och ge allt under match och träning, men även viljan att ställa upp på andra sysslor runt omkring som t.ex. vara bollkalle, hjälpa till att bära gemensam utrustning mm. Eftersom idrottsrörelsen även innebär en fostrande verksamhet för våra ungdomar, så skall dåligt uppförande på eller utanför banan inte accepteras. Det gäller oavsett om det sker mot motståndare, domare, lagkamrater eller ledare. Ett sätt för ledarna att markera att detta är oacceptabelt, är avstängning av en spelare från spel en eller flera matcher.Vad beträffar träningsflit så gäller det inte enbart att vara närvarande på träningar, utan även att jobba hårt, inte fuska i de olika momenten samt att vara uppmärksam och följa tränarnas råd och anvisningar. Oavsett hur duktig en spelare är ute på plan så är fortfarande träningsfliten en mycket viktig bedömningsgrund. Om en spelare inte är med på träningar kan han/hon inte heller räkna med att få spela match.
Ett sätt att förenkla inför en laguttagning är att tänka i begreppen elit eller bredd. Med elit menas en toppning av laget med avseende på resultat enbart, medan det med bredd menas en uttagning som främst grundar sig på träningsflit.I ett schematiskt diagram skulle det kunna se ut så här för de olika åldersgrupperna:
Förklaring till diagrammet:För de yngre ungdomslagen är det i princip enbart bredd som räknas vid uttagningen, medan det successivt övergår till mer och mer elittänkande. För de äldre lagen är det uteslutande elit som gäller.
Det finns inget universalt recept hur ledare skall handskas med problemet vid laguttagning. Istället försöker klubben nedan ge en handledning på vilka premisser en laguttagning skall ske för de olika åldersgrupperna.
Det är viktigt att ledarna i varje ungdomslag tidigt fastställer enligt vilka principer man tänker matcha laget den kommande säsongen och tydligt informerar spelare och föräldrar om detta.
När ett ungdomslag behöver kompletteras med spelare från andra årsklasser, skall i första hand yngre spelare plockas upp. Endast i undantagsfall skall dispenser för äldre spelare användas.
De två yngsta årsklasserna har stora trupper som spelar 7-manna spel. Därför finns det möjlighet att sätta upp två eller flera lag. De olika lagen bör matchas så att de är jämnstarka och alla spelare oavsett förmåga bör få spela lika mycket. Spelarna bör även få prova på att spela på olika positioner i laget. Om någon eller några spelare måste stå över en match mer än de övriga, så skall uttagnings-beslutet grunda sig på träningsfliten.
Lagen har nu övergått till 11-manna spel och trupperna har normalt minskat så att det ofta inte är möjligt att sätta upp två lag. Det betyder att rätt många spelare kan behöva stå över varje match. Spelarna brukar nu även börja hitta sina positioner inom laget. Det gäller speciellt nyckelrollerna målvakt och libero. Fortfarande skall breddtänkandet vara den dominerande uttagningsprincipen. De skillnader som blir i antal spelade matcher skall främst bero på träningsfliten. I viss utsträckning kan dock lovande spelare få spela lite mer än övriga spelare, speciellt om de innehar en nyckelroll i laget. Med fördel kan lagen matchas mot det motstånd de möter. Med andra ord kan laget toppas lite mot svårt motstånd medan det omvända sker mot svagare lag.
Spelarmaterialet kan nu ha minskat så pass att det kan vara svårt att få ihop ett konkurrenskraftigt lag till alla matcher. De flesta positionerna i laget har nu satt sig. Vissa mindre ommöbleringar i de olika lagdelarna pågår dock fortfarande. Elittänkande måste nu komma in mer än för tidigare årskullar. Spelare som inte har utvecklats i samma takt som de övriga i laget kan få stå över fler matcher. Fortfarande bör dock ledarna försöka matcha laget så att spelare i det lägre skiktet får spela mot svagare motstånd. Om det väntar en svår motståndare i en viktig match är det möjligt att hämta duktiga spelare från en yngre årsklass. Detta gäller speciellt om viktiga positioner i laget behöver förstärkas.
I de äldre ungdomslagen skall elittänkandet ha slagit igenom nästan fullt ut. Om spelarmaterialet är alltför tunt för att vara med i flera serier, får årsklasserna slås ihop och spel ske i den äldre serien. Yngre lovande spelare kan lånas in för att komplettera laget. Spelare i det lägre skiktet får vara med på träningsmatcher eller då motståndaren bedöms vara tillräckligt svag.