Dela nyhet
Hos kvinnojouren finns inga vanliga arbetsdagar
14 nov, 20:51

Kvinnojouren har de flesta av oss hört talas om. Men hur ser en arbetsdag ut för dem som arbetar där och finns det ens någon form av "vanlig arbetsdag" när man ska finnas till i krissituationer och när människor i utsatthet behöver rätt hjälp?
Jag har talats vid med Marie på Kvinnojouren. Där har hon funnits med i snart två årtionden och upplevt det mesta. Vi ska de närmaste dagarna få en bild av verksamheten, hur statistiken ser ut och möjligen något livsöde. Men först låter vi Marie presentera sig och Kvinnojouren.
-Att jag hamnade inom detta var en slump från början. Jag arbetade inom restaurang men fick p.g.a. en skada se mig om efter ett nytt jobb och ett nytt yrke. Något som erbjöds var just att bli en del av kvinnojouren där jag har blivit kvar i 18 år nu. Detta yrke kan definitivt var påfrestande och det är tungt att bära andras bördor och som ständigt är närvarande. Vi har jour dygnet runt och alla dagar i veckan och man måste lära sig att hantera det. Vi har hjälp av handledning och inte minst av varandra. Det gäller att prata mycket om det vi anställda upplever. Finnas där för varandra och inte glömma att skratta. När barn har blivit utsatta för övergrepp är det riktigt tungt. Det gäller att hitta sina sätt att koppla ifrån jobbet, någon tränar och jag själv plockar gärna svamp.
Som anställd är Marie en del av ett team på tre som är på plats. Men de backas också upp av ett 10-tal ideella hjältar som får det att gå ihop. Speciellt kvällar och helger är behovet stort berättar Marie som får en utmaning i att beskriva ”en normal arbetsdag”.
Kan du tänka dig att göra en viktig insats som ideell hos kvinnojouren? Klicka här!
-Oj!.... Det är både stöd och motivationssamtal med inblandning av socialtjänsten, polisförhör, tingsrättsförhandlingar, riskbedömningar och många möten med barnhandläggare. Har man ständig jour som vi har är det svårt att säga vad en vanlig arbetsdag faktiskt är. Har vi t.ex. planering kan vi få in en ny till vårt boende och det kan inte vänta. Ibland är barn så upprivna att vi bara får släppa allt annat vi håller på med och bara finnas på det bästa sätt vi kan.
Marie och kollegor försöker dock att mitt i allt kaos ändå ge de boende någon form av guldkant och hitta på olika aktiviteter för de vuxna och barn som finns hos dem.
-Det är också viktigt att poängtera att vi tar emot män också, inte på boendet men vi har en extern lägenhet där vi tar emot män som behöver hjälp. Män må inte vara lika välrepresenterade i statistiken men de finns.
Marie får nu en ännu svårare fråga. Hon ska nämligen beskriva en ovanlig arbetsdag och omgående fylls vårt samtal av en stunds tystnad då hon får tänka efter.
-Med ständig jour så är det svårt att säga när något är ovanligt men de gångerna det blir hotfullt och våld hänger i luften är speciella även om även det är vår vardag.. Vi kan ju aldrig veta vad en förövare är kapabel till, om det är missbruk och vapen inblandade t.ex.
Och som om dessa utmaningar inte vore nog så finns det hot mot verksamhetens fortsatta drift.
-En stor utmaning är ekonomin. Vi är en ideell verksamhet som lever på bidrag och dygnstaxan från de boende. Vi har inga fasta bidrag utan dessa måste vi söka. Det kommer snart också att ske en del lagändringar som bl.a. ger mer rättigheter för barn vilket är jättebra. Men ändringarna gör också att kraven på oss höjs. Nu tänker jag utifrån vår synvinkel men det kommer också krävas fler barnhandläggare och höjda kostnader samtidigt som regeringen ställer krav på att denna verksamhet finns i varje kommun. Vi balanserar redan balanserar på gränsen att gå ihop.
-Man kan hoppas att regeringen skjuter till mer medel och att alla inblandade inser att alternativet med att vår verksamhet inte går ihop sig inte är ett alternativ. Vi som arbetar inom detta skulle redan nu behöva fler anställda och arbeta mer med förebyggande insatser för att bespara hela samhället både lidande, trasiga människoöden och kostnader.
Men det finns ljusglimtar.
-När människor måste börja om med ett nytt liv på annan ort på grund av enskilda individer är det tungt. Men det värmer när människor hittat ett bättre liv och faktiskt får ett liv. Att det var värt att ta hjälp och se att de bar frukt.
De kommande dagarna kommer det att komma fler artiklar här på nassjoif.se
Och du, kan du själv bidra med en slant till vår insamling till förmån för kvinnojourens viktiga arbete så är du varmt välkommen att göra detta.
123 044 0164
-Märk ”Våld i nära relationer”
Tack!