Att använda vår klubbwebbsida
En länk till Demo-videos hur man som ledare hanterar vårt webbverktyg (CMS) för skapa information till laget etc.
En länk till Demo-videos hur man som ledare hanterar vårt webbverktyg (CMS) för skapa information till laget etc.
Publicerad version 2015-03-10 (Ungdomssekt./Kalle Jung, Fredrik Thunström och Anna Brandt). Uppdaterad av Kalle Jung 2016.12.21
Länk till utskriftsvänlig PDF-kopia (16 sid.)
Att vara barn och ungdomsledare i en idrottsförening bland det roligaste och mest utvecklande man kan sysselsätta sig med. Vår ambition i Jonsereds IF är att vi skall vara många som hjälps åt. Målet med denna ledarmanual är att du skall få information om vår verksamhet så att du snabbt kan komma igång som ledare i vår förening.
Organisation
Jonsereds IF är en klassisk klubb i Göteborgsområdet med många säsonger i division 2 och flera säsonger i näst högsta serien.
Föregångarna Jonsereds GoIF och Bokedalens IF slogs samman till Jonsereds IF 1921. Idrottsplatsen lades på Maneredsgärdet där den än idag ligger. En ordentlig gräsplan iordningställdes av föreningens medlemmar och stod klar sommaren 1922. Invigningsmatchen mot Surte IS slutade med förlust 1-4.
Jonsereds IF har idag 11 aktiva ungdomslag varav 4 flicklag (år 2017). Klubben har även ett herrjuniorlag samt ett A-lag. I år 2017 spelar vårt A-lag i div 4 .
Utomhus tränar vi på Jonsereds IP´s konstgräs och under vintern finns möjlighet att träna inomhus i Jonsereds idrottshall. Vi använder Svenska fotbollsförbundets utbildningsplan som grund för vår träningsplanering och utbildningsplan.
Utöver våra lag har Jonsereds IF även en styrelse och ungdomssektion. Styrelsen kommer år 2017 bestå av 13 ledamöter och dessa väljs vid föreningens årsmöten som hålls i mars varje år. Styrelsen har regelbundna möten en gång/månad (första måndagen varje månad) där man diskuterar och beslutar i frågor kring föreningens verksamhet. Ungdomssektionen har som funktion att vara styrelsens ”förlängda arm” gentemot ungdomslagen. Även ungdomssektionen har regelbundna möten (en gång/månad) där minst en ledarrepresentant från varje lag skall delta.
Varmt välkommen som ledare till oss i Jonsereds IF!
Bra att veta om vår verksamhet
Träningstider
De träningstider som Jonsereds IF får från Partille kommun fördelas löpande ut på samtliga lag. Så långt det är möjligt försöker vi tillgodose de önskemål som varje lag har men då träningstiderna ibland är begränsade får man inte alltid det tider man önskat. Ambitionen är alltid att denna fördelning skall vara så rättvis som möjligt. Kontaktperson för träningstider och schemaläggning är Marcus Pettersson (MA) som är en av föreningens två ungdomsledare. Marcus kontaktuppgifter finner du under rubriken ungdomsansvarig.
Utlämning av nycklar och larmkort
Varje lag i Jonsereds IF skall ha tillgång till minst två ex av larmtagg och nycklar till Jonsereds IP. Då vi dessvärre endast får ett begränsat antal larmkort och nycklar av Partille kommun kan inte alla ledare ha var sin uppsättning. Detta innebär att ni inom laget ibland får låna av varandra. Kontaktperson för nycklar och utlämning av nycklar är Marcus Pettersson. Marcus kontaktuppgifter finner du under rubriken ungdomsansvarig.
Ledarkläder
Alla ledare i Jonsereds IF skall ha enhetliga kläder då man representerar föreningen och därför har du som ledare rätt att få en uppsättning träningsoverall kostnadsfritt av föreningen. Klubbkläder för ledare beställs via Sara Thunström eller direkt via Intersports klubbshop (se hemsidan). Sara Thunström nås på mobil, 0707-298998 eller mail, sara.fredrik@spray.se.
Medlemsavgift för ledare
Då man som ledare lägger ner mycket tid och engagemang har föreningen därför bestämt att reducera medlemsavgifterna ledare. År 2017 betalar alla ledare därför bara 200kr i medlemsavgift. Liksom övriga medlemmar skall denna ledaravgift betalas senast den 31/1 varje år. Avgiften avser endast att täcka den försäkringskostnad som klubben har för tränaren.
Aktivitetsbidrag och närvaroregistrering
En viktig bidragskälla till vår förening är de statliga och kommunala aktivitetsbidragen. För att detta skall bli korrekt redovisat måste du som ledare registrera ALLA era spelare med namn, telefonnummer, fullständigt personnummer samt mailadress och löpande sedan registrera vilka som deltagit på era träningar och matcher. Då vi i Jonsereds IF är helt beroende av dessa bidrag är det ABSOLUT nödvändigt att alla ledare sköter detta löpande! Tänk på att registrera träningsnärvaro så fort som möjligt efter träningen!
Registrering av närvaro sker antingen genom att man loggar in på hemsidan och där fyller i närvaron alternativt använder man mobil.appenoch registrerar, instruktioner kring detta hittar man då man är inloggad, i kontrollpanelen (hjulet) till vänster om användarnamnet i övre högra hörnet.
SISU-bidrag
All verksamhet som räknas som ordinarie, ex träning, match, matchgenomgång, ordinarie styrelsemöten och liknande är inte berättigad för SISU bidrag.
Verksamhet som är berättigad är ex ledarmöten, föräldramöten, spelarmöten, andra aktiviteter med laget som inte är lokstödsberättigade. Teoretisk utbildning utanför träningen som utförs enligt en godkänd studieplan, tex, så spelar vi 3 manna, 5 manna, 7 manna, Världens bästa coach etc. Vid tveksamhet fråga alltid ansvarig. För år 2017 är Per-Arne Fransson ansvarig för föreningens SISU-bidrag!
Minsta storlek på gruppen är 3 deltagare inklusive ledaren. Är man flera ledare delar man upp gruppen på antalet ledare. Ledaren fyller i fälten längst ner med alla uppgifter och skriver under, för deltagarna räcker med namn och personnummer och ev mobilnummer. 1 SISU-timme = 45 minuter, alltså 90 minuters möte= 2 timmar. Blanketterna bör lämnas löpande under året till ansvarig som i sin tur redovisar till SISU.
Nya medlemmar
Nya medlemmar som kommer och provtränar ska vid första träningstillfället få med sig häftet ” Föräldrainformation Jonsereds IF”. Denna finns att ladda ner på www.jonseredsif.se under rubriken föräldrainformation. Vi brukar låta barnen prova på tre-fyra gånger innan de registreras som nya medlemmar. Detta för att barnen ska hinna känna efter om fotboll i organiserad form är deras grej.
Lagens material och ekonomi
Jonsereds IF står för huvuddelen av lagens kostnader och material som behövs såsom träningsmaterial, matchställ, anmälningskostnader till seriespel, planhyror samt anmälningsavgifter till cuper (maximalt 3000 SEK/år bekostar föreningen i form av cuper). Vill man åka på fler cuper är det OK från föreningens sida att ta ut en deltagaravgift för varje cup. Det kan vara bra att stämma av detta på ett föräldramöte så att alla tycker det är en bra idé.
Träningsmaterial som bollar, målvaktshandskar, bollnät etc. beställs en gång per år. Dessa inköp sker centralt och information om detta går ut under början av december varje år. Sjukvårdsmaterial handhas av Per-Arne Fransson (PA) som är en av föreningens ungdomsansvariga. Behövs material under övriga året kontaktar man Per-Arne Fransson. Varje lag ska ha åtminstone en sjukvårdsväska att ha med på matcher/ cuper. Det åligger respektive ledare att se till så att väskan är uppdaterad.
Det kan också vara bra att starta en lagkassa för framtida långväga cuper/ träningsläger. Denna kassa är tänkt att den ska komma det enskilda laget till nytta och behöver ej redovisas för klubben. Förslag till aktiviteter för att samla in pengar kan vara:
Jonsereds IP
Försäkringar
Samtliga ledare/ ungdomar som betalt medlemsavgiften samt är korrekt registrerade som medlemmar är anslutna till olycksfallsförsäkring som är tecknad av klubben. Denna olycksfallsförsäkring har en allmän karaktär och att det alltid är stor vikt för spelare att ha en kompletterande separat individuell olycksfallsförsäkring.
Ungdomsansvarig
Jonsereds IF har under 2017 två ungdomsansvariga ledare som har som ansvar att vara kontaktperson åt alla ledare i ungdomslagen. Dessa personer är även representerade i föreningens styrelse. Ungdomsansvarig ledare i föreningen för år 2017 är Per-Arne Fransson (kallad PA) och Marcus Pettersson. Tveka inte att kontakta dem om du har några funderingar eller frågor.
Kontakt
Marcus: 073-0721702 marcuspettersson89@hotmail.com
Per-Arne: 070-8733179 paf0815@gmail.com
Återkommande aktiviteter i Jonsereds IF
A-lagets hemmamatcher:
Pågår under vår- och höstsäsong. Vid dessa matcher har vi alltid kiosken och grillen öppen och då behövs hjälp av föräldrar. Klubben har en ansvarig arrangemangsgrupp som fördelar ut dessa arbetsuppgifter på de olika lagen i klubben. Om tider inte passar ansvarar man inom laget att byta tid med varandra.
De lite äldre lagens spelare agerar även bollkallar vid matcherna. Schema för detta tas fram av arrangemangsgruppen. Även här får man se till att byta med varandra inom laget.
Fotbollsskolan:
Hålls i början av juni månad. Många somrar i rad har Jonsereds IF bedrivit fotbollsskola på Jonsereds IP. Årligen brukar ett 100-tal barn och ungdomar under 4 dagar delta på vår fotbollsskola, där träning varvas med roliga aktiviteter såsom biobesök på Göta bio, besök av hundpolisen, besök av brandkåren, besök av SISU som informerar om projektet ”schysst kompis” samt besök av ett par fotbollsstjärnor från allsvenskan. Fotbollsskolan är frivillig och öppen för alla intresserade. Det tillkommer en separat kostnad för att delta på fotbollsskolan. Det är önskvärt att en ledare från varje lag deltar i arrangemanget kring fotbollsskolan.
JIF dagen:
I början av höstsäsongen arrangeras JIF dagen vilket är en intern cup där alla lag, från A-lag till yngsta lag möts och gör upp om vilket som är klubbens bästa lag. Det är önskvärt att en ledare från varje lag deltar i arrangemanget kring JIF dagen.
Julmarknaden:
Ingår i Partille kommuns ”Vision Jonsered” och genomförs i år 2016 första helgen i december. Klubben arrangerar detta tillsammans med Jonsereds hembygdsförening och Östhjälpen. Julmarknaden pågår mellan kl. 10-15 och varje lag i klubben ansvar för olika stationer. Som avslutning på julmarknaden hålls sedan ett stort ungdomsdisco i idrottshallen på kvällen. Förra året, 2015 var detta disco en stor succé då 160st barn deltog.
För att kunna få till julmarknaden är vi helt beroende av att alla medlemmar samt föräldrar deltar och hjälper till med arrangemanget. Julmarknadsgruppen fördelar därför ut allt arbete som skall göras på samtliga lag.
Förslag på cuper för barn och ungdomslag
För samtliga cuper gäller att man måste vara ute i god tid och anmäla sina lag samt betala deltagaravgiften. För de flesta cuper gäller först till kvarn och de mest populära fylls snabbt.
MIF cupen:
Hålls under trettonhelgen, dvs i början av januari (inomhus). En välarrangerad och välbesökt cup för de yngsta spelarna. Åldersklasser: P9 - P7år samt F9 - F7år.
Ytterby cup mars:
Hålls i Ytterby i mars månad (utomhus). Åldersklasser: F14 - 12år samt P14 - 12år.
Åsacupen:
Hålls i juni månad varje år. Åldersklasser: P12 - P8år, F12 - F8år.
Gothia cup:
Hålls i juli månad på ett flertal planer i göteborgsområdet. Åldersklasser: P18 - 11år samt F18 - 11år. Är en dyr cup men mycket populär. Pris 2016 = 3500kr/lag.
Bonum cup:
Hålls i Gråbo i september månad (utomhus). Åldersklasser: P12 - P9år, F12 - F9år
Qviding cup:
Hålls i Härlanda park under två helger i September (utomhus). Åldersklasser: F14 - 9år samt P14 - 9år.
Älvevi Park cup:
Hålls i Älvängen i slutet av September (utomhus). Åldersklasser: F12 - 10år samt P12 -10år. 7-mannacup på konstgräs.
Ledarutbildning
Jonsereds IF verkar för att kontinuerligt erbjuda ledarutbildning. Har du önskemål om att gå någon specifik utbildning prata med Marcus Pettersson och Per-Arne Fransson som är utbildningsansvariga.
Allmän information om fotbollsutbildningen i Jonsereds IF
I Jonsereds IF använder vi Svenska fotbollsförbundets utbildningsplan som grund för vår träningsplanering och utbildningsplan. Denna utbildningsmatris är mycket omfattande och detaljerad. Här finner du en uppsjö av förslag till övningar som är anpassade för varje åldersnivå. Utbildningsmatrisen är webbaserad, tänk på att du kan klicka på samtliga länkar i matrisen och få fram förslag på övningar med beskrivning. Denna utbildningsmatris finns på hemsidan hos Göteborgs fotbollsförbund, http://gbgfotboll.se/
Föreningen har även ett antal exemplar av Roger Gustavssons ”bibel” Fotbollens hemligheter, som utgör en rik källa att ösa ur. I Fotbollens hemligheter (FH) kan man få vägledning att hitta rätt övningar för rätt ålder och utvecklingsfas (se vidare nedan). Saknar ert lag ett ex av denna bok prata med Torbjörn Werner som är utbildningsansvarig i klubben så kan han hjälpa er att få del av ett ex av denna bok.
Allmänna riktlinjer för ungdomsledare i Jonsereds IF
Ge alla spelare rättvis speltid!
Vid matcher i åldrarna 6-7 år skall speltiden vara lika för alla i laget oavsett träningsnärvaro. Från åtta års ålder kopplas laguttagningarna i högre grad till träningsnärvaro och intresse, men var alltid mycket generös i bedömningarna. Speltiden för de uttagna spelarna skall i möjligaste mån vara lika.
Alla spelar med alla!
Under ungdomsåren ska truppen inte ha permanenta lagkonstellationer (oavsett motiv som kompisar, kunnande eller annat). Lagen skall formeras så att alla får spela tillsammans och därmed möjlighet att lära känna varandra.
Ingen nivågruppering!
Det är inte tillåtet att på träning dela in gruppen efter spelstyrka. Undantag kan vara om det kommer nybörjare in i gruppen som behöver specialträning för att komma ikapp och lära sig övningar. Uppdelningen skall då endast vara tillfällig och bara under en begränsad del av passet.
Alla tränar i sin egen åldersgrupp!
Grundprincipen är att man tränar och spelar i sin egen åldersgrupp till och med 15 års ålder. Undantag kan göras endast av starka sociala skäl; ur ett utbildningsperspektiv finns det inte några fördelar men många nackdelar med att permanent spela med äldre åldersgrupper före junioråldern. Vi uppmanar alla att skynda långsamt!
Matcher/seriespel
Kontakta klubbens ungdomsansvarig (P-A Fransson) när det blir aktuellt för att anmäla till seriespel. Det finns ett antal olika allianser/seriespel i Göteborg och normalt tillhör vi den östra alliansen men det varierar lite beroende på barnens ålder samt om det är tjejer eller killar.
Finns det önskemål/behov av vänskapsmatcher eller träningsmatcher är det enklaste att ni själva ta kontakt med andra lag och ordnar detta, ett bra tips är att förlägga dessa på era egna träningstider.
Enhetlig klubbklädsel!
Detta gäller alltid när man representerar klubben, såväl för spelare som för ledare.
Alltid bra uppförande!
Alla ledare i klubben skall verka för goda och prestigelösa relationer med andra föreningar, domare och motståndarlagens ledare och spelare. Ledaren skall alltid föregå med gott exempel. Instruktioner till spelare under match sköts av ledaren och då ska man alltid fokusera på det positiva. Ledaren ska aldrig fälla negativa omdömen om domaren eller motståndarlagets representanter. Det är även ledarens ansvar att alla spelarna tackar domare och motståndare för matchen på ett respektfullt sätt.Spelare som trots tillsägelse inte sköter sig skall otvivelaktigt plockas av plan!
Bra föräldrauppförande!
Ledaren har också ansvaret att få föräldrar att iaktta en respektfull relation till andra föreningars ledare, spelare och föräldrar. Föräldrarollen är tydligt beskriven i föräldramanualen som finns på klubbens hemsida. Tänk på att ledare och föräldrar inte skall stå på samma sida av planen under match!
Hur lär vi ut fotboll? Nivå 1-4
Nivå 1│ Fotbollsglädje│ Åldrarna 6–8 år
Under de första åren i Jonsereds IF ligger betoningen på en lekfull allsidig träning. Lekfullhet betyder att man tar barnens fotbollsglädje på allvar. Förutom bollekar och smålagsspel består träningen av kroppsmotoriska övningar som främjar allmän känsla, timing och bollglädje snarare än specialiserade övningar för fotbollsspel. Lagen deltar första åren i 3-mannasammandrag sedan i seriespel för 5-mannalag. Det är riktiga matcher men serien är utan poängräkning.
Tänk på att alla spelare skall ha en boll. Undvik köbildning, dela upp gruppen på flera stationer med olika eller samma övningar. Lugnt och lustfyllt tempo. Uppmuntra alltid varje försök till passningsspel. Alla sammankomster (träning och matcher) börjas och avslutas med kort samling. Sträva efter lekfull träning – med tydlig struktur som spelarna känner igen. Använd gärna inslag från andra idrotter. Våga vara kreativ. Testa och pröva de roliga idéer som dyker upp.
Ha tålamod och fasta rutiner! Barnen blir inte uttråkade av att kända övningar kommer igen; de gillar det bekanta när så mycket annat med fotbollen är nytt. Att känna igen och att kunna ger trygghet. Låt inlärningen ta tid. Visa, låt gruppen pröva, visa igen. Funkar inte en ny övning så vänta med den och prova igen om en månad, eller nästa år.
Uppmuntra och utveckla. Fokusera på prestation, inte på resultat. Spelarnas självkänsla får inte vara beroende av att vinna eller förlora. Ledarens ansvar ligger till stor del i att se varje individ och skapa gemenskap i gruppen. Se intresset som den stora talangen!
Låt spelarna fatta besluten ute på plan. Ledaren skall inte överdriva individuell coachning under matchsituation eftersom det långsiktigt hämmar spelarnas egen kreativitet. Instruktioner ges mer effektivt under byten eller i halvtid. Konstruktiv kritik tar man på träning eller mellan matcherna.
Nivå 2 │ Lära att träna│ Åldrarna 9–11 år
Vid tio års ålder börjar man spela 7-manna fotboll i Göteborgsfotbollsförbunds seriesystem. Åldern är känslig, barnen blir större, intresset måste komma från barnen själva – men föräldrars stöd är förutsättningen för intresset. Nu börjar vi lära ut lagspelet fotboll. Träningarna blir alltmer ”riktiga” fotbollsträningar med betoning på teknik och koordination/snabbhet. Träningsläger och cupdeltagande i större sammanhang är positiva morötter som ökar motivation och sammanhållning. Mot slutet av perioden skall spelarna ha tankarna riktade mot 9-manna spel.
Det primära målet är att få med sig så stora barngrupper som möjligt genom denna känsliga ålder. Intresset måste komma inifrån barnet själv. Att skapa en stor, harmonisk och träningsvillig spelartrupp är av högre prioritet än resultat på fotbollsplan. Tydliga signaler bör ges av ledare till både spelare och föräldrar. Fokus måste alltid vara att utveckla samtliga spelare – då kommer framgångarna. Viktigt att träninsvilja och intresse värderas högre än ”talang”.
Jonsereds IF tillåter inte permanenta nivågrupperade uppställningar, ”toppade” förstalag, i dessa åldrar. Hårt motstånd kan vid vissa tillfällen mötas med starkare uppställningar, men det får inte uppstå en fast indelning i ett första- och ett andralag, inte heller fast indelning i träningsgrupper. Alla spelare ska blandas under säsongen och målet är att barnen ska känna gemenskap i hela truppen. Alla spelare som tränar regelbundet deltar i flertalet cuper per år både utomhus och inomhus, principen då är jämna lag och lika speltid.
Vi uppmanar alla lag att skynda långsamt. Låt exempelvis barnen längta till 9-mannaspelet, servera det inte i förtid. Enskilda tidigt utvecklade spelare (från och med elva års ålder) i behov av utmaningar kan ibland gå upp och träna med äldre årgångar. Observera att teknik, spelglädje och spelförståelse utvecklas bäst i den egna åldersklassens miljö.
Nivå 3 │ Träna för att lära│ Åldrarna 12–15 år
9-mannaspelet startar. Stora trupper är en förutsättning för en fungerande idrottssatsning. Första prioritet är därför att behålla kvar intresset i en bred trupp där spelarna i lugn och ro får utvecklas i sin egen takt. Det är viktigt att inte ”skrämma bort” spelare som inte vill hårdsatsa för stunden. Intresset kan växla från månad till månad. Spelarna måste känna trygghet och se möjligheterna att hitta sin nivå. I denna ålder innebär puberteten i sig en väldig omställning och kommer ungefär samtidigt som skolan också börjar bli mer krävande.
Seriespelets olika nivåer ökar kraven på ledarnas förmåga att förklara. De serie-spelande lagen skall betraktas som utbildningsmiljöer och inte som ”förstalag” och ”andralag”. I ungdomsåren handlar det mesta av fotbollsförmågan om fysisk mognad och i tonåren är ungdomarna kapabla att förstå det – om de får saken förklarad. I slutändan är det intresse och träningsflit som avgör hur långt man kommer som fotbollsspelare och inte i vilken serie eller vilket lag man spelade i som 14-åring.
Åldersintegrering börjar tillämpas mer systematiskt. Först och främst sker åldersgruppintegrering på träning. Yngre spelare får på ett rullande schema träna med äldre. Efterhand kan yngre spelare få spela matcher med den äldre årgången. Principen för åldersintegrering är att den alltid ska utgå från den enskilda spelarens behov av utmaning på rätt nivå, aldrig från enskilda lags behov av förstärkning. Till och med 15 års ålder skall alltid den egna åldersgruppen vara prioriterad. I slutet av denna nivå skall 11-manna spel utvecklas.
Tränarna ska ha en långsiktig planering med tydliga målsättningar. Belöningar i form av läger och resor hjälper ungdomarna att se framåt. Förutsättningen för läger och resor är att föräldragruppen organiserar dessa. Klubben har inga gemensamma resurser för sådant.
Det är nu idrotten som en positiv kraft blir extra betydelsefull. Jonsereds ambition är att vara mer än bara en fotbollsklubb. Vi vill ge ungdomarna styrka och stolthet att vara föredömen. På sommarfotbollsskolan får varje år några av våra ungdomsspelare pröva på att vara ledare. Det blir samtidigt tillfälle att vara förebilder och att samla på sig viktiga erfarenheter.
Nivå 4 │ Träna för att prestera │ Åldrarna 16-19 år
Då vi i Jonsereds IF har ett representationslag (A-lag) i div 3 har vi också mycket bra möjligheter att behålla våra ungdomar i föreningen. Vårt absoluta mål skall ALLTID vara att ”slussa” upp så många egna talanger som möjligt. Att vårt representationslag ligger högt upp i serienivå är förstås en bonus men detta får ALDRIG stå i motsats till vår breda satsning på våra ungdomar.
För de spelare som inte lyckas ta sig ända upp till A-lags nivå skall föreningen sträva efter att erbjuda andra alternativ som att t ex bli ledare/tränare eller erbjudas annat engagemang i föreningen. På detta sätt skall Jonsereds IF vara mer än bara en fotbollsklubb, vårt ansvar är att engagera människor i alla åldrar!