Välkommen till Gustavsbergs OK
28 maj, 09:18 0 kommentarer
21 maj, 21:12 2 kommentarer
Helgen närmar sig sitt slut och vi närmar oss åter Gustavsberg efter 78 mil i buss. En bra orienteringshelg är till ända. Vilket väder! Och vilken terräng! Och vilken sommarnatt att springa orientering i!
Inomhusväxling i Skellefte Kraft Arena, ett nytt koncept som visade sig fungera bra. Startproceduren med ”Masterstart” fungerade också bra. Det som var lite märkligt var området kring upplopp och utlöpning som normalt är ett myller av marka, sportaffär och folk som rör sig. Nu var det bara en tom parkeringsplats… allting var ju inomhus. Proffsig TV-sändning, med livebilder och från skogen och bra med GPS-uppföljning. Vi bodde idealt, i ett hus 900 meter från arenan, vilket gjorde det bekvämt med matlagning och goda förutsättningar för sömn.
Sen kan man kanske sakna den normala inramningen av ett Tiomila, med att vara just utomhus och se pannlampsströmmen rinna ner mot målfållan, känna skymningen och mörkret lägga sig över arenan, insupa dofterna från vårnatten, höra fåglarna tystna för att åter komma igång några timmar senare. Men man kan inte få allt.
Kl 20.30 gick starten. Alla löpare ställde upp inne i arenan och fick sen lugnt och stilla gå ut ur arenan bakom en fyrhjuling med utstickande flaggor som löparna hade att hålla sig bakom. Upplagt för tjuvstart, trängsel och oschysstheter. Men alla sådana befarade tråkigheter kom på skam. En förmildrande omständighet var förstås att årets Tiomilakavle endast hade drygt 220 lag anmälda.
Starten gick och horden av löpare vällde upp mot slalombacken på Vitberget. Max positionerade sig bra redan från början, och kunde sen flyta med i tåget (nåja, flyta och flyta, han slet rätt hårt…). Vilken härlig känsla att se honom vid första såväl som andra TV-kontrollen, och se att tidsdifferensen till tätklungan bara var några minuter. Som mest var den drygt 4 minuter, men i mål krympte det till 3.25 och Max växlade som 58:e lag. Vilket lopp och vilken smakstart!
Malte tog över stafettpinnen på den med andrasträckan, som likt första sträckan mätte 13,5 km. Drygt den dubbla längden jämfört med fjolårets H16-banor. Något överrumplad och det var nätt och jämnt att han hann fram till växlingsplanket innan Max räckte över kartan. Förstås omöjligt att hålla samma vessle-takt som Max, men Malte kämpade på och redde snabbt upp de små missöden och fällor som det detaljrika sluttningarna skapade. Tröttheten kom förstås också ifatt, med lite krampkänning på upploppet, men väl i mål som 135:e lag.
3:e sträckan anfördes av den andra kategorin (av tre) löpare som GOK hade, sega gubbar. Janne höll i kompassen väl och sprang för allt vad tygeln höll. Men svårt att inte tappa mot omgivande järnjuniorer, så växlingsplaceringen blev 151.
4:e sträckan, den Långa Natten, blev en uppgift för en annan seg gubbe, nämligen undertecknad som sprang den sträckan för 19:e gången. Med ideliga muskelbristningar under vintern och ett ömmande knä dagarna innan så var det med viss oro och ånger uppvärmningen företogs. Skulle benen hålla 16,5 km? Väl ute på banan glömdes all oro bort. Långa natten blev i år en enda lång skymnings- och gryningssträcka, eftersom vi var i slutet av maj och på betydligt nordligare breddgrader än vanligt. Loket tuffade på, om än långsammare än förr, och efter en försmädlig klassisk Långanattenbom* så tog han sig i kragen och tuffade sen rakt på alla kontroller, med en fin liten svans av löpare i följe. In till växling på placering 143.
* Långanattenbom - Ni vet - där ett 10-20-tal löpare alla förlitar sig på den som springer först. När man närmar sig kontrollen och synar förste löparen, visar det sig att han förlitade sig på att någon där bak hade koll. Följden blir att alla löpare sprider ut sig i alla riktningar och söker förtvivlat med pannlampan efter kontrollen eller något tydligt föremål att läsa in sig på. Plötsligt springer en löpare med lite mer bestämda steg i en riktning, varvid alla runtomkring följer efter, helt i förhoppning om att man är på väg till skärmen. Men icke då. Nitlott även denna gång. Den här proceduren upprepas sen en antal gånger tills rätt kontrollpunkt är funnen.
Nästa sega gubbe, Jens, tog sen vid på den 5:e sträckan. Han gjorde som han blev tillsagd, tog det lugnt där det såg svårt ut, för där var det svårt, och undvek därmed bommar. Växlingstiden var satt/gissad till 04.08 för Jens, och – Ja, 04.08 växlade han som 136:e lag.
Conny löpte ut på den 10,2 km långa 6:e sträckan. Stabilt lopp som vanligt och in på en 133:e plats.
På 7:e sträckan var det dags för nästa kategori löpare i laget – tvättäkta skottar! Walter Clark, President (ordförande) i Edinburgh Southern Orienteering Club (ESOC) gav sig ut på kanske en av sitt livs utmaningar orienteringsmässigt sett. Kilometertiden var lite högre än övriga i laget, men alla kontroller togs och in till växling på en 147:e plats.
Jonathan stack så ut på den 13,9 km långa 8:e sträckan. God fart, så han hann till och med att småbomma lite, men inga större missöden dock. 109 minuter på 13,9 och upp 12 placeringar till en 135:e plats.
Sträcka 9 och 10 blev omstart. Den 9:e sprangs av skotte nummer 2, Mark Rowe, som likt sin frände gjorde ett i mina ögon mer än fullt godkänt lopp och avverkade de 7 km på 84 min.
På sträcka 10, ankarsträckan, blev det åter dags för en seg gubbe, Peter. Seg, men rapp. I alla fall på upploppet där han ivrigt påhejad av klubbkamrater sänkte allt motstånd. 5 lag inom halvminuten bakom. Slutplaceringen blev 142 enligt den officiella resultatlistan.
Summa summarum ett fullt godkänt resultat givet förutsättningarna och löparmaterialet. Inga stora bommar och inga andra missöden. Jag måste avslutningsvis lyfta fram vår juniortrio som kliver in och springer på det vis de gör. En är med i täten på första sträckan, de andra kör några av de längsta sträckorna, längre än vad de någonsin tidigare gjort, och gör det på ett fantastiskt sätt. Nästa år blir det Nynäshamn och även om det är trevligt med skottar i laget så hoppas vi på ett helt GOK-lag på startlinjen, i herr såväl som damklass.
/Martin
19 maj, 16:45 0 kommentarer
Här kommer en rapport från ett vårvarmt soligt Skellefteå.
I går, torsdag, var det den 5:e deltävlingen i Swedish League. Öppen och mestadels flack fin Västebottensterräng, med mer kuperad avslutning och orientering ända in mot sista kontrollen. Strax över 5 min/km för segraren i H21 indikerar löpbarheten för eliten…
GOK representerades av Jonathan Nilsson och Max Österberg i H18E, Malte Bellander i H18E2.
Snabblöpt och tuff konkurrens. Ett par metkrokar för Jonathan som landade på en 32:a plats i det 86 löpare stora startfältet, knappa 7 minuter efter segraren Ludwig Rosén från Göteborg. Max gjorde också ett par metkrokar och därtill en liten vägvalsmiss med tappad tid. Slutplacering 10 och 84 fräscha poäng inkasserades.
Fredagen har inletts med sprintlagtävling i Skellefteå centrum. 5 sträckor med gemensam start för hela laget. Målgång mitt på torget och tävlingsområde längs med älven med varierande typ av bebyggelse – allt från Bonnstans gamla trähus till villaområden och slutligen mer centrumlik bebyggelse. En liten knorr i en park ingick också, där det erbjöds bra möjlighet att från parkbänksposition beskåda deltagarna under ca 1 min löpning.
I morgon är det sovmorgon och uppladdning för helgens stora mål. Kl 20.30 går herrstarten.
11 maj, 23:35 0 kommentarer
Nu är anmälan till 16e Maj ute på Skärmarö/Stickelsberg öppen. Samlingsplats; lilla parkeringen vid Mor (Se Kalendern för karta till samlingsplats).
Det finns enbart Blå banor denna dag, eftersom det är ungdomsserie samma dag.
Banlängder; 3.5km, 4.3km, 5.5km, 6.5km samt en 10Mila-utmnare på 9km!
Anmäl er här: Eventor (logga in)
30 apr, 07:52 0 kommentarer
Ons 7/6
18:00-19:00 |
Sthlm City Cup #3
Sthlm |
Tor 8/6
18:00-19:00 |
OL-träning
Brevik |
Lör 10/6
12:00-19:00 |
KM Lång
Meddelas senare |
Sön 11/6
10:00-13:00 |
KM Sprint
Meddelas senare |
Tis 13/6
18:00-20:00 |
OL-träning, Avslutning
Björnö |