Så här fungerar innebandyskolan
Vi tänkte att vi samlar all info som berör innebandyskolan på ett och samma ställe för enkelhetens skull. Här läser du allt om vår struktur kring innebandyskolan.
Struktur
Innebandyskolan startar omkring augusti/ september. Sedan en kortare tid tillbaka har vi valt att starta varje grupp med två åldrar. Detta gör att det nytillkomna spelarna kan starta med en viss trygghet eftersom det finns ledare i gruppen. Detta betyder dock inte att nytillkomna föräldrar inte behöver vara ledare eftersom två säsonger senare kommer den nya gruppen bli en egen grupp.
Utöver det befintliga ledarna backar föreningen upp med en ledare tillsatt av styrelsen (t.ex. styrelsemedlem, befintlig spelare, ledare m.m). Denna person är med under några veckor (cirka 4-5 ggr) och hjälper till med träningen.
Ledaren får då en symbolisk ersättning från föreningen.
Vid första träningstillfället alternativt efter några träningar så måste nya föräldrar ta vid som tränare för aktuell ålder. Det är viktigt att det sker successivt. Denna förankring bland föräldrar förväntas ledaren tillsammans med styrelsen göra. Önskvärt är att man startar innebandyskolan vid ett tillfälle där man samlar alla föräldrar för att förklara upplägget kring innebandyskolan och förväntningar (styrelsen eller ledare gör detta). Det som förklaras här är att tränare måste tillsättas och man förklarar hur den röda modellen fungerar i föreningen (dokumentet finns på vår hemsida under ”dokument” och skall läsas av alla medlemmar, dokumentet heter "frölunda ibk arbetsmodell & röda tråd"). Det viktigaste är att när styrelsen kommer så ska samtliga föräldrar vara på plats så att informationen går ut brett.
Mentorer
Åldersklassen tidigare är mentorer för nya gruppen. Det betyder att dem nya ledarna ska kunna ställa frågor till ledarna som är ett år äldre för att bolla olika idéer och för att man ska få en trygg start. Detta är något ledarna för äldre gruppen ska vara införstådda med. Eftersom första året blir ett form av delat ledarskap så blir detta naturligt, men vi anser att mentorskapet kan fungera på sikt när spelarna blir äldre. Det ska finnas en naturlig dialog.
Ledartillsättning
Det är viktigt att ni som föräldrar/ledare är införstådda med att det är ni själva som kommer vara dem som driver laget, därför är det viktigt att fördela ansvaret. Vi från styrelsen rekommenderar att man är 5 ledare och 2 administratörer per lag om gruppen är stor. Att vara ett stort antal som hjälper gör att man blir mindre sårbar i fall någon person försvinner. Vi ser gärna att föräldrarna är ombytta och med på planen under innebandyskolan. Frölunda IBK erbjuder ledare grundutbildning hos västsvenska innebandyförbundet, där man får en grundläggande introduktion av sporten och övningar.
Vi vill givetvis trycka på att det är roligt att vara ledare eftersom man lära känna sina barn på ett annat sätt. Vi tror också det är viktigt att poängtera att även om man är ledare så ska man inte känna att det är "livskontrakt" som man signar upp, utan att man får prova sig fram.
Vad ska vi göra för övningar
Under rubriken "övningar ib-skolan" och "dokument" så finns det några exempel på övningar som är bra lämpade. Det är svårt att säga exakt vad som fungerar som bäst men man får testa sig fram. Vi arbetar på att ta fram tydligare övningsbank. Utbildningar inom förbundet kommer ge er god tillgång till mycket övningar.
Marknadsföring av innebandyskolan
Förslag från styrelsen:
- Skriva på vår hemsida/sociala medier
- Reklam till personer boende i närområdet (t.ex. genom Göteborg direkt eller sportarenans utskick)
- Annonsera på skolor i förslagsvis Näset, Frölunda, Högsbo, Linnéstaden
Detta är något styrelsen tar ansvar för men kanske på sikt inte genomför själva. Syftet med att skriva ut det är att en framtida ny styrelse ska veta hur man kan gå tillväga.