
Klubbens drog- och mobbingpolicy inklusive de justeringar som fastställts av årsmötet den 24 augusti 2006 och som sedan dess årligen reviderats på varje årsmöte, senast i augusti 2019.
MÅL Westbo IBK har som huvudändamål med sin verksamhet att tillvarata och utveckla intresset för att utöva innebandysporten i Gislaved med omnejd.
BAS Som bas för detta skall det vara ett ideellt engagemang hos personer som känner stimulans och glädje av att vara med i en sport som utvecklats till landets största vinteridrott. Denna utveckling medför också ett särskilt stort ansvar för klubben att, utöver det sportsliga, verka för att bidraga och utveckla positiva sociala normer för samtliga klubbmedlemmar (och särskilt de yngre). Klubbens utgångspunkt är att det i alla avseenden skall vara roligt att spela innebandy och att verksamheten är öppen för alla intresserade.
SOCIALT ANSVAR För att nå de mål som klubben ställer ställs höga krav på den sociala delen, det gäller såväl de interna relationerna inom klubben som de externa. Ett gott kamratskap skall prägla samtliga spelares uppträdanden på samtliga av föreningen arran-gerade aktiviteter. Tendenser till mobbning och andra former av dåligt uppträdande skall kraftfullt motverkas. Som mobbning räknas när en eller flera individer blir utsatt för kränkande ord eller handling från eller flera personer. Varje individ har rätt att, efter de förutsättningar den har, spela innebandy och delta i Westbo IBK:s aktiviteter. Som ledare har man ett särskilt ansvar, dels för att verka och föregå som ett positivt föredöme, dels för att lära sina adepter vilka regler som gäller. För detta krävs ett socialt engagemang, en god kunskap om ämnet samt respekt för allas lika värde. Eventuell "toppning"/favorisering får endast ske på seniornivå. Spelarnas inställning skall vara ödmjuk och klubbens ledare skall kontinuerligt verka för ett juste spel och att spelreglerna efterföljs. Tilltal till lagkamrater, motståndare, domare och andra matchfunktionärer skall alltid ske i en positiv anda.
DROGFÖRBUD All verksamhet inom klubben skall bedrivas utan droger, dvs tobak, alkohol, narkotika eller varje form av dopning. Klubbens ledare skall kontinuerligt och aktivt, dels även här verka som goda förebilder själva, dels regelbundet ta upp och diskutera detta med spelarna. Det är en självklarhet att om man vill uppnå resultat inom det sportsliga och sociala delen så kan ett användande av dessa droger aldrig accepteras. Detta förbud gäller även vid representation av klubben som sker och i de fall då klubben står som arrangör av fester.
RENT SPEL Klubben skall verka för att samtliga inom föreningen uppför sig på ett positivt och juste sätt. Varje spelare är inte bara en representant för det laget utan såväl hela klubben som orterna Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar och Reftele. Det innebär att man följer spelets regler, accepterar domarens beslututan protester, inte "filmar" eller på andra sätt fuskar sig till fördelar, att man tackar motståndarna efter matchen och även i övrigt verkar för en god och trivsam atmosfär på och utanför planen.
UPPFÖLJNING Det är styrelsens fulla ansvar för att denna klubbpolicy blir ett levande do-kument som kontinuerligt präglar klubbens verksamhet. Att det skall vara ett levande dokument medför att den alltid skall finnas med inom klubben, det skall uppdateras och löpande förbättras så att den blir en ledstjärna i klubbens samtliga aktiviteter. För att vidareutveckla denna policy skall den regelbundet tas upp på styrelsens möten och alltid behandlas på klubbens årsmöten. På årsmöten kan även ändringar eller kompletteringar av den beslutas och genomföras. Vidare skall klubbens styrelse vid varje årsmöte avlägga rapport på vilka särskilda aktiviteter (t ex med andra organisationer, föreningar, kommun och dylikt) som skett under året.
DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER Medlemmar som ej följer dessa föreskrivna åtgärder skall snarast bli informerade om detta. Om detta ej hjälper skall styrelsen utnyttja sin möjlighet/ skyldighet att med omedelbar verkan avstänga personen. En avstängning innebär att man ej på något sätt kan vara med i föreningens aktiviteter, ej heller ens som åskådare. En avstängning skall alltid informeras skriftligen och är personen ifråga omyndig skall det ske till dennes förmyndare. Då klubben alltmer blir en del av den sociala biten i samhället skall information om discipli-nära åtgärder även lämnas till tänkbara intressenter utanför klubben. Det ger möjlighet att visa upp samverkan mot den/de person/er som avstängningen gäller. Två konkreta exempel här är dels vaktmästare på klubbens hemmaplan, dvs Gislaveds Sportcenter, dels aktuell skolpersonal i respektive fall. En avstängning kan tas upp till omprövning (på den avstängdes egen begäran) av styrelsen om det finns särskild anledning därtill.
RESURSER Klubben skall aktivt verka för att främja spel för båda könen på lika villkor inom klubben med dess resurser. När det gäller grupper som kan ha svårigheter att komma in i svensk idrottsrörelse skall dessa aktivt stimuleras till att utöva innebandy. För att detta skall kunna uppnås är det viktigt att man även aktivt rekryterar ledare inom dessa grupper.
INFORMATION Varje spelare och ledare skall regelbundet erhålla information om denna policy. Den skall vidare tas upp och diskuteras i resp lag/grupp minst två gånger per sä-song. Det skall ske genom muntliga genomgånbgar så att det inte råder några oklarheter om vad som gäller i klubben. I säsongens inledning skall denna genomgång göras av någon ledamot från styrelsen och för övrigt skall det ske av någon ledare i resp lag/grupp. Med denna uppdelning finns det flera fördelar, ett budskap får bättre genomslagskraft om det kommer från "olika håll", det blir en garanti för att samtliga lag/grupper får en enhetlig genomgång, signaler och tips från ungdomar och andra kan också fångas in i ett led att förbättra denna policy, t ex. I inledningen på varje säsong skall avstämning ske att samtliga ledare tagit del av och förstått denna policy, detta bekräftas genom ledarens namnteckning på ett exemplar av policyn som därefter skall återlämnas till styrelsen. Dessutom skall det på minst ett ledarmöte per år tas upp aktuella drog- och mobbingfrågor så att policyn är förankras och en hög kunskap hos resp ledare bibehålls. Vidare skall policyn (vilket ju framgår här!) finnas tillgänglig på klubbens hemsida