Vad vill vi?
Täby FK vill att kommunen instiftar en separat Idrotts-/fritidsnämnd.
Varför?
Täby FK är besviken på hur de politiska beslut som berör idrotten i kommunen fattas. I den muntliga dialogen finns det förståelse för idrottens utmaningar men i praktiken så sker det väldigt lite och långsamt och ibland ingenting alls. Då är det svårt att tillgodose det vi som förening strävar efter att uppnå för våra medlemmars samt kommunens fotbollsintresserade medborgares skull.
Trots upprepade försök med skrivelser och dialoger visar Kultur- och Fritidsnämnden (KFN) varken intresse eller engagemang att lösa de problemställningar som finns. Nedan kan ni läsa de skrivelser vi som klubb skickat in samt de svar vi erhållit från kommunen.
Ett annat tydligt exempel på att KFN inte arbetar för idrottande ungdomars bästa i Täby är den mycket svaga och intetsägande anläggningsplanen som presenterades under 2020. Vi anser t.ex att KFN systematiskt nyttjar selekterad statistik och fakta för att gynna nämndens egna intressen istället för idrottens. Det saknas bl.a. tydliga tidpunkter när och om något skall ske som påverkar t.ex. anläggningsfrågorna i kommunen.
Det känns därför olyckligt när vi, tillsammans med kommunen, inte har samma slutmål med idrotten d.v.s. att ständigt förbättra idrottens förutsättningar att kunna erbjuda t.ex. kvalitativa anläggningar i kommunen. Både på kort- och lång sikt.
Det vi som klubb, men även andra fotbolls- och idrottsklubbar i kommunen efterfrågar är ytterligare tydlighet från kommunens sida inklusive tidsplaner. Vi vill kort och gott veta när något skall byggas eller förändras i kommunen som rör idrotten. Beslut som skall vara grundade på korrekt fakta som är viktiga för att ta kloka beslut. När denna tydlighet finns tillhanda vet både vi som förening, våra medlemmar och andra kommuninvånare vad som kan förväntas av politiken.
En separat Idrotts/fritidsnämnd önskas!
Vi anser att kultur- och idrottsfrågor står för långt ifrån varandra och har för få synergier för att samma ansvariga ska fatta de bästa besluten om respektive område.
Fördelar:
För oss är fördelarna uppenbara med att separera idrotten från kulturen. Framförallt så får respektive område det fokus som behövs och de ansvariga får ett mindre men tydligare ansvarsområde. På detta sätt kan idrottens utmaningar få rätt stöd likväl som kulturen får sitt.
Goda exempel-kommuner:
Kommunerna Vallentuna och Västerås har i dagsläget egna ”idrotts-/fritidsnämnder” och har endast positiva erfarenheter sedan separationen från kulturfrågorna, det understryks av både politiker och idrottsföreningar i dessa två kommuner.