Fler idrotter är en framgångsfaktor
Många svenska, och framför allt en uppsjö internationella studier, har tittat på träning, utveckling och hälsa från olika perspektiv. RF har tagit del av många av dessa för att stötta idrottsrörelsens mål om att fler ska idrotta hela livet – och att Sverige ska vinna fler medaljer.
Detta stycka är ett utdrag från RF:s hemsida.
Några slutsatser är att vi bör ta större hänsyn till varje individs egen utvecklingstakt och att tidig specialisering i de flesta fall är fel väg att gå.
Många framgångsrika elitidrottare har utövat flera idrotter och väntat till långt upp i tonåren innan de specialiserat sig. De som deltar i flera idrotter under uppväxten tillskansar sig också nyttiga erfarenheter som påverkar deras fysiska, psykiska, sociala och kognitiva utveckling.
Barn som ägnar sig åt flera idrotter och inte specialiserar sig innan puberteten presterar jämnare, har färre skador och fortsätter idrotta längre än de som specialiserat sig. Att skjuta på specialiseringen till åtminstone 15-16 år kommer i de flesta idrotter att minska riskerna och öka chansen till idrottslig framgång.
En bred idrottslig bakgrund, med många olika idrotter, ökar den motoriska utvecklingen och den idrottsliga förmågan, minskar skaderisken och ökar chanserna för ett barn att upptäcka en idrott att tycka om och eventuellt även nå framtida framgångar inom.
Allt fler idrottande barn och ungdomar utsätts för stress och psykologisk överbelastning genom olämpliga orealistiska krav och förväntningar, orsakade av tränare/föräldrar eller av sig själva. Utbrändhet, ångest, depression och social isolering är vanligare bland de som tidigt specialiserar sig.