Hur rekryterar man effektivt?
Dagens samhälle skiljer sig från samhället vi levde i för bara 10 år sen. Förr nådde man ut till människor genom reklamaffischer, visitkort och fysiska PR-material medan man idag effektivast når ut genom användande av sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat.
Här beskrivs en rutin för hur man kan använda sociala medier vid rekrytering och hur man driver nybörjarträningar:
- Skapa PR-material i form av bilder med korta budskap "Nybörjarträning i rugby", "Prova rugby för nybörjare i Järfälla!" etc. Använd gratismjukvara Canva eller InkScape om du inte har tillgång till licensierad mjukvara som t.ex. Photoshop. Canva är mer automatiserad med ett bibliotek av mallar och element. Se InkScape tutorial lesson 1
- Skapa en Facebooksida och instagramkonto till din förening/uppstartsinitiativ - bjud in vänner, familj, bekanta och intresserade att följa och gilla sidan och kontot.
- Skapa Facebookevent för nybörjarträningar, men håll isär herr, dam och ungdom till olika event(!). Erfarenheten säger oss att man får fler som kommer på nybörjarträningar om de riktar sig till specifika grupper istället för till alla. Att hålla flertalet tillfällen är bättre än att bara hålla enstaka, så att de som är intresserade kan planera sitt deltagande. Informera tydligt men kortfattat om plats, tid, vad man ska ta med sig och vad träningarna kommer gå ut på. Var tydlig med att fokus ligger på deltagarnas säkerhet. Erbjud helst ett flertal tillfällen under en period på 4-6 veckor som en "rugbyskola för nybörjare" med två träningar i veckan och sätt upp ett anmälningsformulär i Google Forms eller liknande för att få in kontaktuppgifter till de som är intresserade. Kombinera inte träning för nybörjare med träning för erfarna spelare(!). Nybörjarna behöver få plats och tid att prova sig fram utan press att prestera med erfarna spelare.
- Betala för marknadsföring/boost för Facebookeventsen till de grupper ni vill fokusera på d.v.s. använd Facebooks integrerade funktioner för betalt marknadsföring mot specifika målgrupper. Detta steg är oundvikligen bäst för att nå ut till mottagare. Samma gäller för Instagram.
- "Bring a friend" - Be spelare i föreningen att ta med sig en eller flera vänner till nybörjarträningarna, samt att själv delta som stöd. Det här konceptet har varit mycket lyckat i många föreningar.
- Utse tränare som tar hand om nybörjarträningarna och som kommer finnas på plats. Tränarna behöver vara vänliga och välkomnande.
- Gör en attraktiv träningsplan för nybörjarträningarna och fokusera på säkerhet och teknik. Gör träningarna roliga men fokusera på att lära ut rugbyspel. Undvik gamla utnötta övningar som inte är relevanta för spelet (undvik t.ex. four corners, etc.). Ett tips är att lägga upp en träningsplan där man får lära sig rugbyspel så som en match spelas; börja med att kunna fånga boll vid avspark, anfallsspel, ta in bollen i kontakt, pods, rucks, backlinje. Bygg på med nya saker för varje tillfälle och håll en röd tråd med upprepning och lite nytt innehåll varje gång. Gör samma sak med försvarsspel och i de sista tillfällena kan ni sätta ihop allt till ett spel.
Att simulera spel långsamt och sen öka tempo, samt gå igenom passningar, introduktion till lagar, scrums, inkast och tacklingar är bra! Börja tacklingsövningar med "fotbollsmålvaktskastningar" i sidled där deltagarna landar på marken på sina "hard points" (knä, höft, axel, armbåge) för att vänja deltagarna vid kontakten med marken så att de kan falla rätt. Fortsätt med långsam tackling från squat (knäböj) mot gående. Bygg vidare.
- Håll nybörjarträningar och se till så att alla känner sig välkomna och sedda. Förklara varje övning kortfattat och motivera varför övningen är viktig för rugby. Ge tillräcklig tid för att spelarna ska kunna greppa övningarna, men dröj inte kvar för länge på en och samma övning. Bygg vidare och utveckla övningarna.
- Dokumentera vilka som kommit på träningarna genom att ta deras kontaktinfo efter träningarna och fråga om de hade kul. Välkomna dem tillbaka till nästa träning. Håll igång kommunikationen med alla nybörjare som anmält sig.
- Vid uppstart av helt nytt lag behöver man ha ett möte i slutet av serien av nybörjarträningar för att besluta, som grupp, om man vill fortsätta och starta upp en förening. Se Planering