
Nu är det allmän Städvecka
27 mar
Veteranträff 22 mars 2023
7 mar
Stormöte inför Tisarträffen 2023 + Lathund
14 feb
Såhär skapar du aktiviteter och registrerar närvaro
14 feb
Årsmötet avklarat
11 feb
Igår, 09:58 0 kommentarer
I samband med mars månads veteranträff i klubbstugan hade Främjandet årsmöte. Ingvar Eriksson avgick som ordförande både i Främjandet och Veteranerna och avtackades med blommor. Av verksamhetsberättelsen framgår bl.a. att Främjandet har bekostat tryckningen av jubileumsboken Kumla OK 50 år.
När Bengt Holgersson avled önskades en gåva till Främjandet och
det kom in 6000 kr och dessa skulle användas av ungdomskommittén. De köpte in pannlampor som ungdomarna kunde låna vid vinterträningen.
Anders Westin gjorde reklam för Örebro läns Idrottshistoriska sällskaps föreläsningar som vi kunde ta del av då Främjandet är medlem.
Efter fikat med våfflor som Monica Hallor och Marit Ryno fixade visade Roger Gustafsson en film från VM i Tyskland 1995. Klubben hade träningsläger och deltog i publiktävlingar och det blev många fina pallplatser samtidigt som vi skulle vara hejarklack när Marlena sprang VM. I filmen fanns medlemmar som inte finns kvar idag bl.a. Siv och Hasse Hallblom.
32 personer kom till vårens första träff och 12 april planerar veteranerna att jobba med utemiljön om vädret tillåter. Lövkrattning och fylla igen ”potthål” står på programmet.
25 dec 2022 0 kommentarer
25 november 1992 arrangerade klubbens eldsjäl Tage Erikson den första veteranträffen i HOK-stugan som då besöktes av 18 personer. Det var starten på något som har fortsatt i 30 år. Bakgrunden till träffarna var att det var viktigt att de äldre medlemmarna skulle känna sig välkommen till stugan även om de inte tränade och tävlade längre och inte hade någon naturlig kontakt. Det är framförallt Tage och senare Ulf Sjökvist som har hållit i programmet.
16 december var det dags att träffas för höstens sista veteranträff. Inbjudna gäster var Bosse Palmqvist och Per Bjurström. Bosse som tidigare har arbetat i Stigs Bokhandel och träffat många olika författare har otroligt mycket att berätta om olika möten och om författarnas verk. Denna gång kåserade han om Evert Sahlberg och Nils Samzelius och Bosse är mycket underhållande att lyssna på.
Per Bjurström har sammanställt ett bildspel över OK Tisaren 40 år. Det finns ett mycket stort material att plocka ur eftersom både Kumla OK och Hallsbergs OK innan vi blev OK Tisaren varje år gjorde album som dokumenterade varje års verksamhet. Verkligen en guldgruva att
ösa ur och det blev många timmars jobb för Per.
OK Tisarens veteranhäfte
Veteranerna har under åren varit noga med att dokumentera sina träffar och hur många som har deltagit och detta var bakgrunden till att det gjordes ett häfte 2019 om allt som de har gjort. Man kunde då inte ana att en pandemi skulle komma som medförde att våren 2021
fanns inget program.
Lite fakta
Veteranerna har träffats 311 gånger, 6800 personer har deltagit vid något tillfälle och programmet har varit varierande. Olika studiebesök, föreläsningar i stugan och film. Det har varit många intressanta platser som har besökts genom åren och många intressanta
föredragshållare att lyssna på.
13 dec 2022 0 kommentarer
Äntligen blev det efterlängtade besöket av. Det var tänkt i september men flyttades till november.
Våra värdar var Mats Olson, VD och Anna Bernström personalansvarig. Vi fick en mycket bra genomgång av företagets historia och verksamhet. Alfapac grundades 1969 och fanns en tid i Varberga i Örebro innan det flyttade till Åsbro. Det blev privat 1974 då Mats pappa Gunnar köpte företaget.
De har ca 90 anställda och har 3 produktionsanläggningar. Lager i Kumla och så i Billingsfors lager och tryckning.
Man kan tro att de gör plastpåsar och sopsäckar men det gör de inte. De har 5000 produkter och kunderna är inom läkemedel, sjukvård, livsmedel, kemi, fordon, försvaret och bygg.
Tidigt 80 tal var de först i världen med säckar som bevarade färskt djurfoder, det som vi ser på åkrarna på hösten.
40 % säljs utanför Sverige. Alfapac är en av Sveriges största producenter inom plastemballage och är experter på smartare plastfilmer för krävande industriapplikationer.
Plasten måste kunna återanvändas, sorteras och återvinnas.
De blev mycket kända och efterfrågade i samband med covid då det inte gick att köpa skyddsförkläden från Kina. Under 6-7 månader tillverkade de 450 000 förkläden per vecka. Drygt en vecka efter förfrågan lyckades de ställa om produktion och lyckades snabbt få tag på personal som tillfälligt arbetade med detta.
Efter en mycket intressant information blev det rundvandring i fabriken.
30 okt 2022 0 kommentarer
Zinkgruvans gruvmuseum var utflyktsmålet för oktober månads veteranträff. Rickard Muckenhirn inledde med att berätta lite om några milstolpar i områdets historia.
1857 köpte det belgiska bolaget Vieille Montagne Åmmebergs mark och gruvor som fick namnet Zinkgruvan. Planen var att starta brytning av zinkmalm och för det behövdes en anläggning för att bryta, krossa och rosta malm och en infrastruktur för att frakta malmen från gruvan till moderbolaget i Belgien.
Man byggde upp ett helt gruvsamhälle med sjukstugor, skolor och barnhem. I 132 år varade den belgiska epoken och efter några ägarbyten köptes Zinkgruvan 2004 av Lundin Mining.
Gruvmuseet
1992 öppnades gruvmuseet och här finns bilder, tidningsurklipp, klasskort och informationsmaterial
som visar hur gruvan har förändrats. Utrustning från laboratorium, gamla verktyg och föremål som användes i gruvan eller hemmen.
Pannlampa med batteri.
Intill finns en utställningshall med gamla fordon som använts i Zinkgruvan t.ex. brandbil och ambulans.
Tur genom Tomteberget
Det bjöds på en åktur på järnvägen genom Tomteberget och det fanns efter banan gamla gruvmaskiner och lite tomtar längs vägen.
Krosshuset i Knalla
I det gamla krosshuset visades en film hur dagens gruvbrytning går till. Huset byggdes på 1870 talet och visar hur malmen transporterades på rullband upp till tågfickan innan den tippades ned i tågvagnarna för vidare transport till anrikningsverket i Åmmeberg. I det speciella huset finns också gamla fordon och andra historiska föremål från gruvan.
Din egen guide
Innan pandemin hade man guidade turer men hade nu mer gått över till att besökarna har fått gå runt i sin egen takt och kunde få information med hjälp av 19 stycken QR stationer.
Det var en trevlig fm i strålande höstväder och nästa veteranträff blir 16 november.
Tor 30/3
18:00-19:30 |
Ungdomsträning - Natt-OL
Klubbstugan |
Mån 3/4
19:00-20:00 |
Måndagsgympa
Stocksäterskolan |
Tis 4/4
18:00-19:30 |
Intervaller
Klubbstugan |
Tis 4/4
18:00-19:30 |
Ungdomsträning - Intervaller
Klubbstugan |
Tor 6/4
18:00-19:30 |
Ungdomsträning - Natt-OL
Klubbstugan |
Mån 10/4
19:00-20:00 |
Måndagsgympa
Stocksäterskolan |
Tis 11/4
18:00-19:30 |
Ungdomsträning - Intervaller
Klubbstugan |
Tis 11/4
18:00-19:30 |
Intervaller
Klubbstugan |
Tor 13/4
18:00-19:30 |
Ungdomsträning - Natt-OL
Klubbstugan |
Mån 17/4
19:00-20:00 |
Måndagsgympa
Stocksäterskolan |