Information
Juniorläger hos Kalmar Motorklubb
Vi försöker att årligen hålla ett träningsläger för folkracejuniorer här på Skogstorp. Två dagar med mycket körning, lite övningar och en del teori som vi hoppas kommer vara utvecklande för de unga förarna i sporten.
I direkt anslutning till lägret körs en öppen tävling, vår Juniorlägertävling. Denna är helt frivillig att deltaga i, men som lägerdeltagare har man fri start till tävlingen.
En inbjudan till lägret läggs ut i början av sommaren på en av de tillgängliga online-anmälningssidorna. Givetvis kommer vi att uppmärksamma att den lagts ut på våra sociala medier så att den blir lätt att hitta.
Läs igenom inbjudan!
Det är viktigt att ni vet vad som gäller, och att vi får information om till exempel matallergier, behov av sovplats och andra viktiga uppgifter. Det framgår av inbjudan hur man meddelar detta.
Efter anmälans utgång kommer lägergruppens ansvariga att gå igenom listan av anmälda och inom kort skicka ut ett informationsbrev inför lägret. Det kan gälla upplägget för dagarna, lite generellt vad som gäller med uppförande på plats, vad man kan tänkas behöva ha med sig mm.
När du kommer till motorbanan:
Vi som arrangör kommer att vara på plats från onsdagen och grindarna står öppna, så vill man ställa iordning sig redan då är det fritt fram. Tänk på vilka tider som gäller för att starta din bil (framgår av inbjudan/informationsbrev).
Uppställning i depån sker i en helt samlad grupp i den inre delen av depån, närmast serveringen. Anledningen är enkel - det är svårt att hålla reda på en grupp som står utspridd över hela vårt område.
När du har ställt iordning på din depåplats, se till att ha utrustning och vagnbok tillgänglig i din bil. Beroende på upplägg vi kör så kan våra funktionärer passa på att göra säkerhetsbesiktning medan vi kör samling på torsdagsmorgonen. Detta för att ni ska kunna komma igång med körningen så snart det går.
Anmälan och samling:
Anmälan sker till ansvarig person vid serveringen. Tänk på att vara i tid, vi vill kunna släppa ut alla körsugna juniorer så snart vårt tillstånd tillåter.
Under samlingen presenterar sig ledarna för lägret, där man förklarar vem man är och vad man kan vara behjälplig med under dagarna.
Dagens aktivitetsschema presenteras, där framgår tider för körning, övningar och matpauser.
Lägret kör igång!
Vanligen börjar våra läger med en period av frikörning. Det är ett bra sätt för juniorerna att komma igång, känna på både bil och bana. Vi får även en överblick på deltagarnas nuvarande körkunskaper under denna tiden.
OM förarlicenskurs har erbjudits i samband med lägret, sker denna under tiden som denna frikörningen pågår.
Under dagen växlar vi frikörning med bland annat startövningar och manöverprov i depå. För hur lätt är det egentligen att träffa ramperna vid en lastning? Att få en bil att gå fort framåt kan de flesta klara av - men vips är du med i en tjuvstart. Att sitta fastspänd i en folkracebil med minimal sikt bakåt när man ska backa tillbaka är inte så lätt som man kan tro, så vi övar även på att följa funktionärers anvisningar.
Och vi är ju här för att köra, ta vara på tiden! Det ger ingenting att stå i depån och leka med en telefon eller att gå undan och sura när saker inte går som man vill. Säg till om det är något, det mesta går att lösa.
Vid pauser, lunchuppehåll:
Vi erbjuder mat, fika mm enligt inbjudan. Oavsett om deltagaren kommer att äta vid varje tillfälle vi erbjuder vill vi att man kommer till samlingarna, vi vill kunna kolla läget med er en sväng innan vi fortsätter dagen, och behöver vi göra någon ändring eller annan upplysning så är det dessa tillfällen som vi informerar på.
Andra aktiviteter:
Genom åren har uppläggen varierat beroende på våra förutsättningar. Teoretiska övningar i tävlingsregler, HLR, hur man spänner fast sin bil på släp, säkerhet vid mekande och vad man går igenom på en tävlingsbesiktning är exempel på några av de aktiviteter som gjorts.
Kvällsaktiviteter har förekommit som föreläsningar av olika motorsportprofiler, div olika lekar så som femkamper, frågesport, bollspel.
Under varma läger har deltagarna erbjudits möjligheten att åka och bada.
Om din bil går sönder:
Att man kör ett helt bekymmersfritt läger är inte så vanligt, det är ju gamla bilar vi använder - och dom körs hårt, särskilt när vi aktivt kör omgång efter omgång på träning. Märker du att din bil går varm så ställ dig i depå en stund och låt bilen svalna (LÅT KYLSYSTEMET VARA, ÖPPNA INTE!).
Vi har inte någon utsedd funktionär som enbart går och lagar bilar, men självklart hjälper vi till när det behövs. Var inte heller rädd att be dina lägerkamrater om hjälp, ni har alla olika erfarenheter att utbyta med varandra och ibland är lösningen enklare än du kan ana.
Reservdelar - vi har närhet till Biltema, mekonomen och ett par andra firmor som säljer bildelar. Något längre till bildemonteringar.
Däck - vi har i dagsläget inte möjlighet att lägga om däck på anläggningen. Behöver man nya däck så kolla gärna i god tid innan lägret med Korslycke Bilservice om det går att lösa till lägret. Korslycke Bilservice ligger i Torsås, knappt 5 mil söder om vår anläggning och tillhandahåller hela sortimentet av Gullabo- och Extreme-däck.
Svetsning - Vi har normalt en svets tillgänglig nere vid klubbstugans garage. Under lägret används denna för reparationsarbeten av problem som uppstått under lägret, till exempel om ett bakvagnsstag lossnat eller om du behöver svetsa tillbaka en skärm efter riktning när ett räcke plötsligt stått i vägen.
Bränsle - om du missbedömt ditt behov av bränsle och behöver fylla på dina bränsledunkar meddelar du detta till en ledare i god tid innan dagen är slut, så att man kan samordna en tur in till bensinstation.
Batteriladdning - om behov av laddning uppstår så kan detta göras i vår klubbstugas garage. Vi kan inte garantera att det finns en ledig laddare, så vet du om att du kommer ha behov av laddning så ta helst med dig din egen laddare. Märk upp laddaren så att du vet vilken som är din!
Kvällsavslutning:
När alla aktiviteter är slut för dagen så stannar ni kvar på området. Det är fortfarande ett pågående läger, och vi har ansvar för er. Finns det ett verkligt behov av att lämna området så går man till en ledare och förklarar situationen.
Vi har även ett totalt alkoholförbud under hela lägret. Detta gäller oavsett vilken form av deltagande man har på lägret, om man är anhörig eller bara besöker området. Innanför grindarna håller man sig nykter under hela lägerperioden. Ja, det innefattar även kvällarna.
Det är upp till deltagaren om den vill sova i gemensamt tält som vi erbjuder, eller eget alternativ som till exempel anhörigas husbil eller dylikt.
Anhöriga som campar på området:
Att föräldrar och anhöriga vill bo på området under lägret är helt okej, men det sker på anvisad plats på avstånd från lägerområdet. Vi har inte möjlighet att erbjuda el.
Totalt alkoholförbud under hela lägerperioden, även kvällarna! Detta gäller inom hela vårt område.