EM 2025
Portugal kommer hålla EM under 2025
Mer information kommer efter mötet MLAIC som sker under VM
SSSF återkommer även med information för Sverige när vi vet mer.
Portugal kommer hålla EM under 2025
Mer information kommer efter mötet MLAIC som sker under VM
SSSF återkommer även med information för Sverige när vi vet mer.
Den 27/7 åkte bussen söderut mot Frankrike med ankomst den 29/7.
Bussen började sin färd norrifrån och stannade på flertal ställen för påstigning av skyttar. Efter sista lastningen bar det av till Helsingborg och matpaus innan ombordstigning.
Väl ombord så flöt överresan bra och efter en tidig start med ett par timmars färd stannade vi på första matstället på utländsk mark.
Resan blev uppdelad i två etapper med 80Mil första dagen och efter övernattning i Péronne avklarades ytterligare 40 mil.
Vi åkte direkt till skjutbanan för registrering och förtitt på anläggningen. Två träningsdagar följde med tävlingsuppstartande öppningscermonin på måndagen. Trevlig kanonsalut, intågande på skjutbanan och tal såklart.
Tävlingsdag 1, tisdag
Colt, Tanzutsu, Vetterli samt Tanegashima klarades av under dagen. Flera hade höga krav på sig själva och var inte riktigt nöjda.
Till slut inväntade vi resultaten och prisutdelningen som tyvärr blev inställd!
Tävlingsdag 2, onsdag
Varierande skytte med starka vindar och regnskurar följt av sol.
Miquelet, Maximilian, Kuchenreuter, Pensylvania samt Manton skjöts i detta omväxlande väder.
Äntligen kom resultaten och prisutdelning kunde genomföras efter dagens skytte. Ett lagguld, ett personligt guld, två brons samt ett silver.
Tävlingsdag 3, torsdag
Ytterligare en dag med väderprövning på skyttet.
I duva gick det mycket bra och Jimmy låg på delad bronsplats efter skyttet. Dessutom med Svenskt rekord med 22 duvor!
Vädret stoppade särskjutningen som var tänkt på eftermiddagen.
Dagens prövning var Minié, Hizadai, Lorenxoni, Donald Malson samt Mariette.
Tävlingsdag 4, fredag
Särskjutningen slutade med en fjärdeplats, men mycket bra skjutet av Jimmie. På programmet var Whitworth, Cominazzo, Lamarmora samt Lorenzoni
Tävlingsdag 5, lördag
Gastinne samt Lorenz som resulterade i ett silver.
Efter det avslutningsbankett vilket gav lite tunga huvuden dagen efter.
Hemresa
Övernattning i Holland för att sedan nå färjeläget där vi fick reda på att båten var inställd på grund av stormen Hans.
Som tur var så fick vi plats på annan båt vid midnatt.
Följde gjorde en lång rad stopp med avlastning av trötta skyttar ...
Resans resultat blev 13 medaljer varav tre guld.
Kort rapport från EM 2023 i Frankrike. ( Lars Arvidsson)
Har nu gått nån vecka sedan svenska landslaget åter nådde svensk mark efter Frankrikeäventyret. Har här försökt samla mina konklusioner och personliga tankar. Har också sammanställt vad vi åstadkom resultatmässigt ner till topp-tio placeringar.
Årets bussresa tor med hotell och transporter lokalt fungerade klockrent. Goda insatser av våra svenska funktionärer (lagkapten och delegat) redde ut administrativa trassel. Mästerskapet skedde på den bästa skytteanläggning jag sett. Maten var superb. Taskigt nordiskt väder hela veckan vilket relativt blev till vår fördel (låga poäng generellt men oftast hanterar vi det bättre än sydeuropeer.....)
Vad krävs för att lyckas på ett internationellt mästerskap?
Det viktigaste är att deltaga! I år deltog 11 svenskar varav två hagelskyttar, fyra enhandsskyttar, två gevärsskyttar samt tre “tossar” som både sköt gevär och pistol......Finns ca. 18 olika klasser att välja mellan och upp till åtta deltagare från Sverige i varje klass kan få tävla!! I klasserna Colt och Mariette får upp till 16 stycken deltaga. Så utrymme finns sannerligen för fler svenska deltagare.
Självklart krävs träning (både praktiskt och mentalt) och koll på sin utrustning. Regler kring vapnen kan skilja sig från det nationella samt förändras över tid. Att tävla utomlands i internationell miljö blir lite annorlunda än hemma varför ofta flera mästerskap utanför Norden kan behövas innan det känns “hemtamt”. Personligen tror jag på att tävla ymnigt när man väl är på plats. Dels ökar möjligheten att lite oväntat “slå till” men också blir tävlandet en träning för veckan och framtiden. Själv kände jag en viss nervositet första 2-3 skotten i första tävlingsklassen och sen blev det bara fokus istället.
Inte bara jag själv resonerar så utan åtta av oss elva skyttar deltog i 6 till 10 klasser under EM. “Internationell rutin” är en färskvara så gäller att hålla igång detta. För en del av oss börjar planering för nästa års mästerskap redan i bussen hem från det senaste.......
Vad gäller resande har jag testat att resa själv med bil eller flyg. Tillsammans med käresta, kompis, skyttekamrat eller andra landslagskompisar. Trevligt i sig men inget slår en gemensam och organiserad charterbuss transport med egna landslaget. Själva resan blir ett lugnt äventyr och låter en sakta invaggas i “tävlingsbubblan”.
Till skillnad från hemma har man hela tiden omkring sig medskyttar och inte motståndare samt ett team av delegat och lagkapten som jobbar hårt för just att ditt tävlande ska kunna utföras utan trassel och överraskningar. Dyker trots allt detta upp får du hjälp att lösa detta.
Att skjuta snyggt hemma garanterar inte att det funkar första eller andra gången man ger sig ut i världen. Man får ibland vänta på framgången. Själv sköt jag mitt första EM 1984 och årets blev mitt 16:e och mest framgångsrika. Förhoppningsvis kan andra utvecklas i snabbare takt......
Så råder flera SSSF:medlemmar att pröva vingarna. Närmast ligger ett fantastiskt VM i norra Italien 2024 med start i slutet av augusti med sträckning in i september. Högst troligt finns då också en organiserad bussresa att haka på.
Lite resultatredovisning
17 nationer med ca.250 skyttar deltog. Största nation Spanien med 39 skyttar. Hemmanation Frankrike bidrog med 23 deltagare.
Vetterli O
SILVER Johan K., 96 p.
Manton R
6:a Pelle E. 38 duvor
Tanzutzu O
4:a Lasse A. 69 p.
Tanegashima O
BRONS Lasse A. 91 p.
4:a Johan K. 91 p.
Nobunaga (lag Tanegashima O)
GULD Roffe E., Johan K., Lasse A. 263 p.
Pennsylvania O
BRONS Johan K. 93 p.
8:a Lasse A. 89 p.
Maximillian O GULD Johan K. 85 p.
Miquelet O
SILVER Johan K. 93 p.
9:a Roffe E. 85 p.
10:a Lasse A. 84 p.
Gustav Adolph (lag Miquelet O)
SILVER Johan K, Roffe E., Lasse A. 262 p.
Hizadai O
GULD Johan K. 94 p.
9:a Lasse A. 84 p.
Hibuta (lag Hizadai O)
SILVER Johan K., Roffe E., Lasse A. 251 p.
Minie O
9:a Johan K. 90 p.
Lorenzoni O
4:a Jimmie E. 43 duvor
Lorenzoni R
6:a Pelle E. 45 duvor
Cominazzo R
9:a Roffe E. 90 p.
Lamarmora O
SILVER Johan K. 95 p.
9:a Lasse A. 92 p.
Königgrätz (lag Lamarmora O)
SILVER Per-Anders R., Johan K., Lasse A. 274 p.
Whitworth O
10:a Lasse A. 89 p.
Grand Prix de Versailles (lag Gustav Adolph+ lag Pauly)
BRONS Roffe E., Johan K., Per-Anders R., Lasse A. 506 p.
Gastinne Renette O
9:a Ronnie L. 73 p.
Lorenz O
SILVER Lasse A. 87 p.
2023 Frankrike
2st guld 4st silver 2st brons 5st lag-pallplatser
2021 Inställt p.g.a. pandemi
Kommer fler år när tid finns för sammanställning