Doping är ett generellt problem inom idrott och träning. Riskerna är stora och konsekvenserna är allvarliga. Tyresö Royal Crowns är emot all form av doping, och som medlem i Riksidrottsförbundet följer vi de bestämmelser som gäller alla idrottsföreningar.
I samarbete med Riksidrottsförbundet kan föreningar ”vaccinera klubben" mot doping vilket bland annat innebär att det finns en åtgärdsplan om vi skulle misstänka att någon medlem dopar sig. Det är också viktigt att ledare och spelare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna och att enskilda personer har ett eget ansvar att ta reda på om ett läkemedel eller kosttillskott är dopingklassat.
Frågor som föreningen ska ta ställning till:
Finns det risk att någon medlem skulle kunna komma i kontakt med dopingpreparat som anabola steroider, diuretika, stimulantia eller dopingklassade droger som cannabis eller kokain? Svar: Ja, i samhället som helhet är det tyvärr inte särskilt svårt att få tag på droger och dopingklassade preparat. Det finns även en risk vid besök på allmänna gym och träningsanläggningar att komma i kontakt med dopingklassade droger och mediciner. Vi bedömer risken som låg att någon i vår förening befinner sig i en särskild riskzon.
Finns det risk att någon av våra aktiva skulle kunna dopa sig av misstag med läkemedel eller kosttillskott? Svar: Ja, vi har spelare som behöver läkemedel av olika slag, såsom för ADHD eller astma. Det finns även spelare som äter olika typer av kosttillskott.
Vilken är klubbens inställning till användande av kosttillskott? Svar: Inom styrelsen ser inte vi att någon spelare behöver konsumera kosttillskott för den mängd träning som vi inom föreningen ansvarar för. Om spelare äter kosttillskott som inte är förbjudna via WADAs dopinglista så har styrelsen inget emot det.
Anmälan om misstanke av doping och innehav av illegala preparat En anmälan kan göras - anonymt om man vill - till föreningens antidopingansvarig (ADA). Om bedömningen är att misstanken är befogad så görs en vidare anmälan till RF-SISU/WADA.
Föreningen följer WADAs beslut om avstängning, och spelaren blir också utesluten från föreningen under avstängningsperioden. Spelaren får då inte närvara vid träningar eller uppehålla sig i föreningens lokaler.
Om en spelare utreds för innehav av dopingklassade preparat så blir personen avstängd under utredningsperioden.
Skulle personen bli fälld för innehav av narkotika eller distribution av dopingklassade preparat eller droger så utesluts spelaren under minst 3 år. Därefter kan personen ansöka om medlemskap och då görs en särskild lämplighetsprövning i styrelsen.