Resan är igång

Botkyrka Konyaspors nya styrelse tar nu över arbete och ledningen i föreningen. Samtliga i den nya styrelsen är Botkyrkabor, som växt upp och levt hela deras liv i Botkyrka och det är en enorm styrka och ger föreningen en enormt stark lokalförankring.
Målen är satta och dem är inte blyga, men vi är redo!
Vi är redo för att påbörja en resa, en resa som det kommer att talas om väldigt mycket i efterhand, det är vi övertygade om!
Botkyrkas unga ska inte behöva åka in till stan för att spela i ett professionellt lag.
Vi ska ha en verksamhet som tar tillvara på all den talang som finns här, som tar ansvar för dem unga spelarna, motiverar dem till studier och samhällsansvar som bygger och formar morgondagens medborgare och morgondagens samhällsbyggare.
Vi ska ha ett A-lag i Allsvenskan, som spelar sina hemma matcher här, i Botkyrka, mitt i förorten.
Vi ska ha spontanidrott för alla Botkyrkas unga både tjejer och killar, män och kvinnor, rika och fattiga, arbetsgivare och arbetslösa, oavsett vem du är, så är du välkommen och ska känna dig välkommen.
Det är mycket mer en mötesplats än ett idrottsevent. Man kommer dit. Man spelar en match på fem minuter sen åker laget ut. Det är då det händer. Man hänger kvar och snackar. Allt mingel runt omkring när man träffar nya personer. Det är det som är själva grejen. Det är så mycket mer än bara fotbollen
Vår livserfarenhet har lärt oss att otryggheten bottnar i utanförskapet, när människor försöker ta sig in i samhället men inte lyckas, inte hittar ett jobb och hamnar i ett ekonomiskt utsatt läge. Då behövs det aktiviteter som är kostnadsfria, som är långsiktiga, som är öppna för alla oavsett förutsättning!
Ett alternativ för dem som annars inte har något alternativ!
Vi ska ta vårt samhällsansvar, bidra till ett bättre Botkyrka, för oss är det en ära att få vara en del av det goda arbetet, en del av alla goda krafter som finns här ute.
Vi brinner för det vi gör, vi ser vikten av det vi gör och vi kämpar för ett långsiktigt mål, ett bättre Botkyrka för oss alla, ett Botkyrka där våra barn vill växa upp i och sedan bo kvar i och sedan låta deras barn gå i Botkyrkas skolor.
Ingen ska behöva känna sig otrygg, det är en mänsklig rättighet!
Målen får många utomstående att fnissa, men ingen i klubben fnissar. Här har vi människor som kommer från världens alla hörn och kanter, visa som flytt undan krig och katastrofer, som haft noll att tro på!
Det är människor som vågar drömma, som vågar misslyckas. Människor som ramlat, men alltid rest sig igen. För dem är målen nåbara, för oss är målen nåbara – för vi tror på det vi gör och vi brinner för det vi gör!
Du är mer än välkommen, alla som vill kan vara med på denna resa, packa en ryggsäck med engagemang, vilja, mod och tålamod och hör av dig. Vi gör detta för Botkyrka, för våra unga, deras föräldrar och grannar, målet är ett bättre Boktyrka, resan är lång, arbetet är igång och du är mer än välkommen! Just nu pågår ett enormt stort rekryteringsarbete där vi söker allt ifrån knatteledare till ingenjörer och sponsorer – vi har en plats för alla, vi bryr oss inte om varifrån du kommer. Eller hur gammal du är. Om du är man eller kvinna. Vi har heller inga synpunkter på ditt favoritlag. Vi är bara intresserade av vad du kan bli!
Historien börjar under en resväg mot Uppsala år 1989, idén var att grunda en idrottsförening med målet att försöka ge ungdomar ett alternativ i samhället att få dem att vara sysselsatt inom fotbollen. Dessa fyra personer var bröderna Okur (Ibrahim och Muttalip) och bröderna Uludag (Hasan och Halit). Deras mål var att bilda en förening som kunde ha både idrotts och sociala aktiviteter.
Och föreningen har hunnit växa, idag har vi drygt tusen medlemmar i alla åldrar ifrån världens alla hörn och kanter. Det ser vi som en rikedom och är väldigt glada för det. Svenska språket är vårt gemensamma språk vilket innebär att både nyinflyttade men även andra utvecklar sina språkkunskaper inom svenskan.
Herrlaget spelar och tränar framförallt i Alby IP. Herrlaget spelade i DIV.2 södra Svealand för andra året i rad. Klubbens ambitioner var att försöka ge spelmöjligheter till klubbens egna produkter. Sammanlagt var det 7 spelare i truppen som hade kommit upp till a-laget genom avancemang från juniorlaget. Det skall även noteras att de spelare som avgjorde i sista kvalmatchen var två spelare som just hade spelat i Konyaspors ungdomsverksamhet.
Verksamheten ska utgå ifrån delaktighet, engagemang, trovärdighet, kreativitet och skall drivas enligt demokratiska principer. En juniorspelare som trivs i Konyaspor uppehåller en stor del av sin fritid inom föreningen. I och med att kansliet ligger nära fotbollsplanen och är i stort sätt ständigt tillgängligt för alla så blir det lätt att barn och ungdomar även kommer dit på fritiden. Oftast gör man det i samband med att se om fotbollsplanen är ledig. Genom det skapar vi en känsla och tillhörighet där alla känner alla. Det ser vi som en styrka eftersom individen då känner tillhörighet och att man är en del av klubben.
Vi skall visa öppenhet och respekt för människors lika värde, vi ska motverka rasism, socialt utanförskap, och all annan diskriminering. När man spelar fotboll så får man alltid nya kompisar. Man lär sig att samarbete, arbeta i grupp, men även att ta ett ansvar. Idrott är det bästa förebyggande arbetet inom många områden inte minst genom de faktorer som anges ovan.
Våra juniorlag fungerar också som ambassadörer för både föreningen men även för kommunen. Genom god beteende och uppförande uppstår en stämning som känns trivsamt för alla. Våra spelare försöker representera kommunen på bästa möjliga sätt både vid hemmamatcher men även på bortamatcher.
Förutsättningar för våra spelare kan se väldigt olika ut. Många som börjar spela fotboll har inte spelat någon fotboll tidigare. Det kan också vara sociala och ekonomiskt variationer i hemmiljön. Språket kan också ibland vara ett bekymmer. Men i Konyaspor är alla välkomna!
Vi får ständigt höra ifrån våra tränare att det är väldigt många föräldrar som meddelar att man är väldigt glad över att deras barn spelar hos oss. I Konyaspor försöker vi jobba väldigt mycket både individuellt men även på gruppnivå.
Vi lyfter även betydelsen av skolan och andra samhällseniga frågor för att kunna vägleda på bästa möjliga sätt. Vår målsättning är att ha ett tätt samarbete med kommunens skolor men även med andra skolor där våra spelare studerar, detta för att gynna individen på bästa möjliga sätt, vi vill ta vårt ansvar och vara där för den som behöver – en utsträckt arm till skolorna! Alla våra spelares mentorer i skolorna kommer att få ett brev innehållandes kontaktuppgifter till spelarens tränare, och lärarna på skolan är alltid välkomna att kontakta föreningen, vi vill att skola och idrott ska gå hand i hand och ingen ska behöva välja antigen eller!
Vi ska ha god balans mellan kontinuitet och förnyelse och våra beslut ska vara väl förankrade.
Breddverksamheten bygger på ideella ledarskapet och skall präglas av glädje, gemenskap och fairplay. Fotbollens företrädare ska föregå med gott exempel i etik- och moralfrågor, motverka alla former av diskriminering, våld och fusk.
Under säsongen 2021 hade Konyaspor 14 st barn – och ungdomslag som spelade i S:t Erikscupen, vilket arrangeras av Stockholms fotbollsförbund och pågår under våren och hösten.
Liksom alla andra föreningar har vi också utmaningar i föreningen som vi behöver arbeta mer med. Ekonomi är oftast en grundförutsättning gör att kunna bedriva en bra verksamhet. Det är dyrt att boka lokaler även om det är subventionerad, det är dyrt att kunna åka på turneringar, köpa utrustning. Självfallet tar man ut en medlemsavgift samt andra kostnader för turnering, kläder etc. Men i och med att alla familjer inte har samma ekonomiska möjligheter så försöker vi oftast kunna täcka upp det genom klubbens egen ekonomi och det är inte alltid det går hand i hand med vår vilja och ambitioner.