MTB-träning för barn Barn och ungdom – (Instegsgrupp och “ungdomsmotion” 8 till ca 13-14 år)
För vem?
Åldersgräns är 8 år och man bör ha en del cykelvana med sig. Vi lär inte ut hur man cyklar, utan hur man kör säkert i skog och stök. Dessa träningar är anpassade för yngre där undviker vi långa turer och många höjdmeter. Träningar är organiserat så stationärt som möjligt, t.ex. Gruvberget där träningen sker i terrängen i närheten av ’’pumptracken’’ och på markerade stigar . Träningstid ca 1 timme. Ledare: Piotr, Ewa och Lalle. Antal platser begränsade.
2023 tränar vi tisdagar kl 18:30 Frågor sker per mail: niewieczerzal@gmail.com och anmälan gör du längst ner på denna sida.
OBS! För ungdomar i cykel verksamheten är medlemskap obligatoriskt efter max 3 provtillfällen. Det har framförallt att göra med att alla deltagare minimum ska omfattas av den olycksfallsförsäkring som ingår i medlemskapet. Se punkt ”Försäkringar” angående medlemsförsäkringens omfattning nedan, samt övrig rådgivning angående försäkringar. Medlemskapet är kostnadsfritt fram till det år barnet fyller 13.
Viktig information inför träningen ICE (In Case of Emergency)
Vi tänker hela tiden på säkerhet när vi tränar. Olyckor sker tack och lov väldigt sällan, men likt alla andra idrotter så kan det även ske under våra pass.
Om ändå något skulle hända, och målsman är inte i närheten (vilket vi föredrar) är det bra om barnen har t ex en tejpbit på hjälmen eller cykeln med ett telefonnummer till en förälder. Då går det betydligt snabbare att vid behov få kontakt än om man skall leta kontaktuppgifter på mobilen.
Försäkring
Det är varje åkares (och/eller vårdnadshavares) ansvar att bedöma vilket försäkringsskydd som önskas. För deltagande i MTB-verksamheten gäller dock obligatoriskt medlemskap efter tre provträningstillfällen, detta för att komma in under grundskyddet nedan. Medlemskap i CK Sävast ger ett grundskydd via anslutningen till svenska cykelförbundet. Information om idrottsförsäkringarna finns på SCF hemsida <här >. Försäkringen omfattar samtliga ungdomar i cykelklubb tillhörig SCF till och med den 31 december det år de fyller 15 år.
Hjälm
En hjälm, godkänd för cykling, är obligatorisk under all träning och tävling på cykeln. Detta gäller även ledare och medföljande föräldrar. Utvecklingen av andra typer av skydd går framåt även inom MTB Cross-country (XC) t.e.ryggskydd, knäskydd eller armbågsskydd. Beslut tas individuellt av vårdnadshavare och utgår ifrån sunt förnuft.
Cykeln
Till en början spelar inte cykeln så stor roll så länge det är en flerväxlad mountainbike. Lägg hellre resurser på att hålla cykeln i bra skick än att köpa en dyr cykel. Dock skall man se upp med enklare cyklar från t ex stormarknader, då dessa tenderar att inte hålla för skogskörning i ett längre perspektiv.
Den viktigaste komponenten på cykeln är bromsarna! Tag för vana att kontrollera dessa inför varje träning så att du vet att de fungerar felfritt och att inte bromsklossarna är på väg att ta slut. En cykel utan fungerande bromsar kan av ledarna få körförbud då detta är en säkerhetsfråga.
Växlarna behöver också kontrolleras då och då så att de fungerar bra. Rengör och smörj kedjan ofta. Pumpa däcken, men pumpa inte för hårt- det resulterar med dålig fäste och dåliga dämpning egenskaper. Mellan 1 – 2 bar beroende på däck storlek och åkarens vikt. Kör man slang-fritt kan man tom gå även under 1 bar, dock vid låg däck tryck ökar risken för punka sk. snakebite.
Tvätta av cykeln direkt efter träningen om den är lerig så försvinner leran lättare. Lera som får torka in är betydligt jobbigare att få bort än när den är färsk. Spola bort lös smuts med en vattenslang. Undvik att spola med för kraftigt tryck (använd inte högtryckstvätt!) på lager och andra rörliga delar eftersom man då kan trycka in vatten i dessa med rost som följd. Använd en svamp, en diskborste och t ex diskmedel för att tvätta bort smutsen. Det är alltid roligare att starta träningen på en ren cykel!
Ta gärna bort eventuella skärmar och lås inför träningarna, de är mest i vägen och risken är stor att de går sönder. Finns det behov av skärmar t ex när man cyklar till och från skolan kan det vara värt att satsa på skärmar som är lätta att ta av och sätta på igen så att man kan ta bort dem i samband med träningarna. Inga lösa delar på cykel.
Observera att det ytterst är föräldrarnas ansvar att cykeln är funktionsduglig inför träningen. Cyklar i undermåligt skick tar ledartid i anspråk för mek under träningstiden. Fråga gärna ledare angående cykelmek, klubben planerar mek kurs inom kort tid.
Kläder
Använd kläder efter årstid. Sommartid fungerar ett par korta byxor och en kortärmad tröja bra. Med fördel använder man cykelbyxor och en cykeltröja.
Under vår och höst när det är lite kallare på kvällarna kan en tunn vindtät jacka med en underställströja och eventuellt en tunn fleece eller liknande fungera bra. Till det kan man ha ett par tunna träningsbyxor (tillsammans med underställ om det är kallt) med ben som inte fastnar i kedjan. Använd inte bomull närmast kroppen, då blir man blöt och du blir snabbt kall när vi stannar.
Använd handskar för att skydda händerna om man ramlar. Tänk på att använda en tunn handske så att det inte blir svårt att använda bromsar och växlar. Med fördel kan en cykelhandske användas, gärna med långa fingrar så fungerar de även vår och höst och ger skydd mot kvistar på trånga stigar.
Att ta med
Man skall alltid ha med en reservslang, pump och ett multiverkyg med insexnycklar. Det är viktigt att ha med en flaska med vätska och den behöver kunna fästas på cykeln. Det är altid bra att ha något att äta under träningen, energibars eller gelé, tom lite gödis. Har man inga fickor, t ex ryggfickor på en cykeltröja, kan man tejpa reservslangen runt ramen eller sadelstolpen med några varv eltejp.
Tänk på att kontrollera att du har rätt typ av slang. På träningarna förekommer fem olika hjulstorlekar (20″, 24″, 26″, 27,5″ och 29″) och två olika ventiltyper, bilventil (Schrader/Tysk ventil) och racerventil (Presta/Fransk ventil) vilket gör att det finns tio olika kombinationer av slang