Dela nyhet
HP Warta stöttar multi-idrottande Ellie
5 jun, 08:33 0 kommentarer

Till en början såg det tufft ut för 12-åriga Ellie att fortsätta spela handboll. Fotbollen tog mycket tid och krockade ofta med handbollen. Men när familjen kände att ett val mellan sporterna närmade sig lyckades HP Warta hjälpa till med en win-win-lösning för alla.
Att barn och ungdomar tvingas välja mellan sporter är en av idrottens stora utmaningar. Så hur hittar man som aktiv och förening en lösning rent praktiskt? HP Warta vill nu lyfta fram Ellie i F2010-laget som under våren lyckats hitta en vinnande kombination.
För när fotbollen tog allt mer tid och handbollsträningar krockat med fotbollsmatcher kände familjen att det nog var dags att välja. Och tyvärr var det då handbollen som skulle väljas bort i det här fallet och där av att HP Warta fick kännedom om situationen.
Föreningen, genom ungdomsansvarig och aktuella ledare i laget, initierade en dialog med föräldrar och aktiv om att uppmuntra till multi-idrottande. HPW är alltid öppna för en diskussion för att hitta en gemensam lösning som kan passa för att kombinera olika idrotter eller aktiviteter. Vi tror helt enkelt på att en mångfald i aktiviteter skapar utveckling.
I det här fallet med 12-åriga Ellie hittar vi en lösning där hon antingen tränar varannan vecka eller väljer ett av de två träningspassen varje vecka. En planering familjen och Ellie själva väljer hur de vill göra. På så sätt har vi skapat förutsättningar för Ellie att fortsätta med både handboll och fotboll i höst.
Text nedan är från RF-SISU och Samsyn idrotten Göteborg:
Varför multiidrott?
Vi som initiativtagare till samsynsavtalet har valt att definiera multiidrott som det att du som individ är med som aktiv inom flera idrotter. Exempelvis att du kontinuerligt tränar och deltar i minst två olika idrotter parallellt med varandra. Många svenska, och framförallt en uppsjö internationella studier, har tittat på träning, utveckling och hälsa från olika perspektiv. Riksidrottsförbundet har tagit del av många av dessa för att stötta idrottsrörelsens mål om att fler ska idrotta hela livet - och att Sverige ska vinna fler medaljer. Några slutsatser är att vi bör ta större hänsyn till varje individs egen utvecklingstakt och att tidig specialisering i de flesta fall är fel väg att gå.
- En bred idrottslig bakgrund, med många olika idrotter, ökar den motoriska utvecklingen och den idrottsliga förmågan, minskar skaderisken och ökar chanserna för ett barn att upptäcka en idrott som hen kommer att tycka om och eventuellt även nå framtida framgångar inom.
- Svenskarnas kondition och hälsa blir allt sämre och stillasittandet ökar. Behovet att röra på sig är stort och idrotten har en möjlighet att vara en lösning på dem problemen. Förutsatt att barnen tillåts vara med utifrån sina egna förutsättningar.
- Fler idrotter är en framgångsfaktor - många framgångsrika elitidrottare har utövat fler idrotter innan de specialiserade sig.
- Fler idrotter och en bred idrottslig bakgrund ger fördelar, inte minst erfarenhet av fler olika fysiska, kognitiva, psykologiska och sociala miljöer.
- Barn som deltar i fler idrotter och inte specialiserar sig förrän i puberteten presterar jämnare, har färre skador, och försätter att idrotta längre än de som specialiserar sig tidigt.
- Att inom de flesta idrotter skjuta på specialiseringen till efter puberteten (15-16 år) kommer minska riskerna för skador och öka chanserna för idrottslig framgång.
- Överbelastningsskador särskilt förekommande bland unga idrottare som under tonåren alltför snabbt övergår till högre nivåer och krav av träning och tävling. Under tillväxtperioderna är vissa skador vanligare bland idrottande ungdomar, ex Osgood-Schlatter disease, Sever's disease.
Vi är övertygade om att en förutsättning för att vi ska lyckas med vårt gemensamma samsynsavtal är att ledarskapet inom idrotten både tror på och verkar för, multiidrottandets betydelse och dess innebörd för folkhälsan och den idrottsliga utvecklingen.
Med ledarskapet menas såväl stödorganisationer, förbund, föreningsstyrelser och hela vägen ner till den enskilde medlemmen.