Dela nyhet
Q&A med Måns Edlund - utdrag ur Morgon P4 Värmland
19 apr 2017 0 kommentarer

Q&A med Måns Edlund, specialistläkare i kvinnosjukdomar och förlossningar. Intervjuad av Bengt Höglind från programmet Morgon P4 Värmland:
1. Hur mycket forskas det kring kvinnor och blödarsjuka?
Ganska lite. Det är svårt att ge ett exakt mått på forskningsintensitet men det är definitivt ett område där det definitivt skulle behövas mer insatser.
2. Hur långt skulle du säga att forskningen har kommit?
Den är i sin linda. Det finns fortfarande en stor okunskap om förekomsten av blödarsjuka hos kvinnor och framförallt vilka konsekvenser det får.
3. Hur vanligt är det med blödarsjuka bland kvinnor?
Man uppskattar att någon procent av befolkningen har blödarsjuka i någon form, både kvinnor och män. Och det som händer är naturligtvis att kvinnor drabbas hårdare.
4. Hos vilka är det vanligast, män eller kvinnor?
Det är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Lite olika former. Det finns ju vissa blödarsjukor som är allvarligare hos män, men totalt sätt så är förekomsten av blödarsjuka eller ökad blödningsbenägenhet ungefär lika mellan könen.
5. Vilken hjälp finns att få?
Olika hjälp beroende på vilka symtom man får av sin ökade blödningsbenägenhet. Framförallt när det gäller kvinnor och ökad blödningsbenägenhet eller blödarsjuka så handlar det ju om problem vid menstruation och ibland också vid förlossningar. Där finns det mycket hjälp att få.
6. Hur ser behandlingen ut?
Ganska ofta så handlar det om att minimera eller helt och hållet bli av med menstruationsblödningen och för det finns det effektiva hormonella metoder som kan hjälpa till bl.a. vanliga preventivmedel. Det finns också andra mediciner som inte är preventivmedel som minskar blödningen avsevärt och som kan underlätta.
7. Hur många tror du lider helt i onödan, tycker att det här är något man får stå ut med och inte kopplar det till att man kanske har blödarsjuka?
Tiotusentals kvinnor.
8. Vad säger du till de kvinnor du möter och förklarar för dem att vi pratar nog om blödarsjuka här?
Det beror ju lite grann på i vilket utgångsläge man är. En del har ju nästan misstänkt det från början men för väldigt många blir det ju en överraskning, kanske på gränsen till en chock. Samtidigt som de också förstår att det är ganska vanligt och det finns hjälp att få utan att man för den sakens skull behöver genomgå t.ex. en operation eller medicinera med någonting som ger mycket andra negativa konsekvenser.
9. Den som då lider av det här, som är drabbad men inte söker hjälp, vilka följder skulle det kunna få?
Det finns välgjorda studier som visar att kvinnor som blöder rikligt p.g.a. blödarsjuka har stora konsekvenser socialt, ekonomiskt och när det gäller studier och karriär. Det är saker som påverkar hela livet för de kvinnorna.
10. Vad vill du se ska till för att forskningen ska lyftas ytterligare på det här området?
Både forskningen och den allmänna medvetenheten. Det är ett problem som man tyvärr förbiser alltför ofta. En ökad kunskap i allmänhet om det i skolsjukvården och i den övriga sjukvården. Att man tar upp det som ett problem som man vill och vågar prata om.
Amanda Kästel, medlem i Förbundet Blödarsjuka i Sverige, gästar också programmet för att bryta tabu kring mens och berätta sin historia. Vill du lyssna på hela avsnittet? Lyssna från 1:40 in i programmet från den 18 april 2017 här Morgon P4 Värmland